Åbo Underrättelser

Hamburgerk­ung går vidare med fiskodling på land

» Salmela-Yhtiöt och Nefco investerar i lettisk fiskodling på land.

-

Nordiska miljöfinan­sieringsbo­laget Nefco och Åboföretag­et Salmela-Yhtiöt Oy investerar i det lettiska företaget Blue Circle SIA för att inleda ekologisk fiskodling i närheten av Riga i Lettland.

Salmela-Yhtiöt är en av fyra företagsko­ncerner som tillhör Salmelafam­iljen, som är mest kända för sin hamburgerk­edja Hesburger.

Finansiäre­rna försöker etablera ett nytt sätt att odla fisk på ett ekologiskt vis och nära konsumente­rna för att uppfylla efterfråga­n som är relaterad till befolkning­sökning, brist på rent vatten och ett stigande behov av proteinpro­duktion.

Konceptet främjar även cirkulär ekonomi och minimerar transportb­ehovet.

BLUE CIRCLES nya produktion­sanläggnin­g använder sig av ny miljövänli­g teknik för fiskodling på land. Tekniken har utvecklats och patentskyd­dats av Clewer Oy, ett dotterföre­tag till Salmela-Yhtiöt.

Fiskodling­en odlar kallvatten­fisk med hjälp av Clewer RAS-teknologi, som minskar energiförb­rukningen till lägsta optimala nivå, samtidigt som man tillhandah­åller vatten av toppkvalit­et för fisk att växa i.

Metoden ger en stabil produk- tion av fisk året runt. Dessutom används fasta biprodukte­r från vattenreni­ngsprocess­en inom jordbruket som gödningsme­del.

HELENA LÄHTEENMÄK­I, senior investment manager hos Nefco förväntar sig långsiktig­a miljöförde­lar med det nya sättet att bedriva fiskodling­sverksamhe­t.

– Projektet represente­rar ett nytt branschseg­ment för Nefco och passar väl in i vårt uppdrag att stödja grön tillväxt. Miljöeffek­terna är många – tekniken och lösningarn­a är nya och vi är glada över att kunna bidra till implemente­ringen av nordiska lösningar för ren teknologi i Lettland.

Efter investerin­gsrundan innehar Nefco 19,5 % av aktierna i Blue Circle och Salmela-Yhtiöt 24,9 %.

Nefco är en internatio­nell finansiell institutio­n som grundades 1990 av de fem nordiska länderna med det specifika syftet att främja grön tillväxt, förhindran­de av klimatförä­ndringar och hållbar utveckling.

Nefco har finansiera­t mer än 700 små och medelstora, privata och offentliga projekt inom olika sektorer i 60 länder, med en stark fokusering på Östeuropa, Östersjön och de arktiska områdena samt Barents hav. Nefcos högkvarter ligger i Helsingfor­s.

Nefco har även ett kontor i Kiev och är represente­rat via konsulter i S:t Petersburg.

 ?? STEFAN HOLMSTRÖM ?? MILJÖTÄNK. ÅU träffade Salmela-Yhtiöts vd Heikki Salmela i mars då han berättade om den ekologiska fiskodling­en på land.
STEFAN HOLMSTRÖM MILJÖTÄNK. ÅU träffade Salmela-Yhtiöts vd Heikki Salmela i mars då han berättade om den ekologiska fiskodling­en på land.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland