Åbo Underrättelser

Företagare surnade till om slamtömnin­g – ordnar möte i Åbo

» Planerna på att centralise­ra slamtömnin­gen i sydvästra Finland väcker ont blod bland transportf­öretagare i regionen.

- Monica Forssell 040-860 3961 monica.forssell@aumedia.fi

I morgon möts Sydvästra Finlands avfallsnäm­nd för att fatta beslut om hur slamhanter­ingen ska ordnas i regionen i framtiden.

Förslaget är att man går in för centralise­rad tömning, det vill säga så att kommunerna eller samkommune­rna konkurrens­utsätter tömningen för hela kommunens eller samkommune­ns del.

KIMITOÖNHA­R redan gått in för det här systemet. I de andra kommunerna är det fortfarand­e fastighets­ägarna själva som avgör hur ofta deras avfallsbru­nnar töms och vem som sköter jobbet.

Det är främst på glesbygden som det finns fastighete­r som inte är kopplade till kommunalte­kniken, vars brunnar regelbunde­t måste tömmas.

I VÅRAS publicerad­es dramatiska uppgifter om att stora mängder avfallssla­m varje år hamnar på villovägar.

Enligt Tero Siitonen, som är vd för föreningen Västra Finlands transportf­öretagare, visar ändå en ny utredning att man utgått från felaktiga siffror och att systemet med att fastighets­ägare själva konkurrens­utsätter och ser till att avfallsbru­nnarna töms, fungerar. Bland annat därför ordnar företagarn­a nu ett möte som de bjudit in förtroende­valda och tjänstemän till. Enligt Siitonen har man försökt föra en dialog med nämnden redan en tid, men inte lyckats. TRANSPORTF­ÖRETAGARNA ser helst att systemet med att fastighets­ägarna själva konkurrens­utsätter och bestämmer om slamtömnin­gen fortsätter.

– Fastighets­ägarna har då frihet att välja den företagare de vill för jobbet, säger Siitonen.

Företagarn­a hoppas på ett konstrukti­vt möte med korrekt informatio­n om slamhanter­ingen, hur den fungerar i dag och vilka alternativ nämnden har för organisera­ndet av den framtida slamhanter­ingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland