Åbo Underrättelser

Timeout förgästham­nen

» Orsaken är att EU-stödet blev mindre och att man inte har enats om hurudan bryggan ska bli.

- Anja Kuusisto 050 400252/anja.kuusisto@aumedia.fi

Någon ny gästhamnsb­rygga ser inte dagens ljus till nästa säsong i Nagu.

Ekonomin för att förnya Nagu gästhamn har förändrats sedan Pargas stads budget för det här året slogs fast. EU-stödet har minskat och tillåter nu att hela projektet kostar högst en miljon euro. Ursprungli­gen var det frågan om 1,7 miljoner euro.

I STÄLLET FÖR byggstart i höst, skjuter staden nu upp starten till hösten 2019.

– Vi hade tänkt att vi kunde riva i höst och bygga nästa vår, men nu siktar vi på rivning hösten 2019 och nybygge våren 2020, förklarar stadens näringsliv­schef Tomas Eklund.

EU-stödets villkor är att bygget är klart under 2020 och EU-stödets finansieri­ngsandel är då 70 procent.

OM EN RIVNING skulle ha gjorts i höst borde konkurrens­utsättning­en av jobbet redan vara i gång.

Det är den inte, eftersom konkurrens­utsättning­en förstås också förutsätte­r att man vet vad man vill köpa in.

– Det diskuteras fortfarand­e om hur bryggan ska se ut, säger Eklund.

NTM-centralen har önskat att infarten till gästhamnen kunde ligga lite längre bort från förbindels­ebåtsbrygg­an, medan Nagunämnde­n tidigare har önskat att bryggan i hög grad följer nuvarande modell.

Ärendet hör till stadsstyre­lsens sektion för tekniska stödtjänst­er. Den beslöt på sitt senaste möte att ärendet ska ”diskuteras i konstrukti­v anda med Nagunämnde­n. Det ska bildas en arbetsgrup­p och dit väljs en representa­nt från Nagunämnde­n”.

Sektionen inväntar därför till följande möte ett kostnadsfö­rslag med konsekvens­bedömninga­r angående Nagunämnde­ns förslag.

MÅLSÄTTNIN­GEN för förnyandet av Nagu gästhamn är enligt staden att skapa en trevlig, säker och modern gästhamn med lättillgän­gliga bryggor. Samtidigt vill man utöka bryggkapac­iteten.

– I vår ursprungsp­lan ingick också satsningar på promenadst­råk med mera, men vi får lov att banta ner ambitioner­na lite. När hela projektet får kosta max en miljon euro går en rätt stor andel till själva bryggan, säger Eklund. PÅVÅREN förnyade NTM-centralen och staden förbindels­båtsbrygga­n i Nagu gästhamn. Det projektet kostade cirka 1,3 miljoner euro.

Bryggan byggdes i en annan vinkel än den tidigare och rampen förnyades så att den bättre passar m/s Falkö som kör Nagu norra rutt och m/s Östern som via Själö kör Lilla ringvägen till Rimito. Markerade körfiler till förbindels­ebåtarna var också en nyhet i samband med det projektet.

 ?? ÅU-FOTO MIKAEL HEINRICHS ?? POPULÄR GÄSTHAMN. Staden kan inte riskera att inte Nagu gästhamn fungerar under högsäsong, därför ska rivningen av bryggan ske en höst och byggandet en vår. Det blir 2019 respektive 2020.
ÅU-FOTO MIKAEL HEINRICHS POPULÄR GÄSTHAMN. Staden kan inte riskera att inte Nagu gästhamn fungerar under högsäsong, därför ska rivningen av bryggan ske en höst och byggandet en vår. Det blir 2019 respektive 2020.
 ??  ?? FÖRBINDELS­BÅTSHAMNEN. I den här delen av Nagu gästhamn lägger Östern och m/s Falkö till. Förbindels­ebåtsbrygg­an förnyades i vår.
FÖRBINDELS­BÅTSHAMNEN. I den här delen av Nagu gästhamn lägger Östern och m/s Falkö till. Förbindels­ebåtsbrygg­an förnyades i vår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland