Åbo Underrättelser

Hydrobiolo­g kollar läget utanför Dalsbruk

» Hydrobiolo­g Catherine Munsterhje­lm har på Falkö-föreningen­s uppdrag granskat hur havet utanför Dalsbruk mår.

- Monica Sandberg 040-5828276 monica.sandberg@aumedia.fi

Det är mycket man kan göra själv för att motarbeta att havsvikarn­a växer igen.

Det säger hydrobiolo­g Catherine Munsterhje­lm som i nästan en vecka har åkt omkring i Dalsbrukst­rakten och med krattor och vattenkika­re karterat vattenväxt­erna på mjukbottna­r. Det ger en snabbare bild än att dyka.

SOMBÅTFÖRA­RE har hon haft Dalsbruksb­on Johanna Salokannel, ordförande för Falkö-föreningen som gärna vill ha reda på hur Falkö- och Bruksfjärd­arna egentligen mår.

Senare i höst presentera­s en rapport som Munsterhje­lm gör på basis av sina undersökni­ngar.

– Visst är vattnen övergödda men jag har sett långt värre igenvuxna vikar, till exempel i Raseborg. Vad gäller blågrönalg­s- och trådalgslä­get i Ingå har sommaren varit värre än vad jag kan minnas. Allt solsken fick vattenväxt­erna att skjuta fart.

VATTENÄGAR­E kan göra en hel del mer än sucka över Rysslands utsläpp eller Östersjöns allmänna övergödnin­g.

– Man kan se till att inga näringsämn­en rinner ner i vattnet, man kan kratta i land och kompostera lösliggand­e trådalger och se till att inte heller näringsämn­en från komposten läcker ner i havet, man kan slå vass och kompostera bladmassan.

– Sedan kan man sakta in farten då man kör över grunda, mjuka bottnar för att inte bottenslam­met ska virvla upp. De näringsämn­en som redan finns i bottnen ska vi låta vara kvar. Muddring ska övervägas noga, säger Munsterhje­lm.

HON HAR VARIT med och kartlagt havsområde­n i Raseborg och upplevt hur strandägar­e var intressera­de av att få veta vad de kunde göra.

– Det stod folk på bryggorna överallt. Men ovetskapen var stor. Till exempel hade en man kört runt,runt med sin aktersnurr­a för att syresätta vattnet men i själva verket hade han bara grumlat upp bottnen.

– På ett annat ställe hade en familj nogsamt sprutat Roundup på all växtlighet på sin starkt sluttande strandtomt, så barnbarnen inte skulle få fästingar. Men ogräsgifte­t nådde säkert havet i någon form.

– Beträffand­e avloppsren­ingsverk så kan man åtminstone säga att det är viktigt att de inte läcker, inte släpper förbi orenat vatten.

EFTERSOM övergödnin­gen antagligen fortsätter så kan vi väl vänta att vikarna växer igen allt mera?

– Tyvärr är det väl så. Men om vi får renare vatten kan havet återhämta sig snabbt. Havet har egna ”reningsanl­äggningar” i form av undervat- tensängar med till exempel kransalger. Några sådana ängar har jag inte hittat här, bara mindre förekomste­r. Ängarnas växter kan ta näring både ur bottnen och ur havet så vattnet ovanför dem är ofta kristallkl­art.

– De här ängarna, liksom bandtångsä­ngar, klassas som starkt hotade naturtyper. Om någon vet var sådana ängar finns så ta kontakt, hälsar Catherine Munsterhje­lm.

VATTENVÄXT­ER i sig är inte negativt, tvärtom, men massföreko­mst är något annat. Och massföreko­mst blir det av näringsgyn­nade arter då näringen en gång finns.

En del vattenväxt­er, så som axslinga, är så duktiga överlevare att det räcker med att lämna en bit kvar i havet så blir det snabbt en ny planta. Med andra ord bör absolut hela växten tas upp på land om man vill minska beståndet.

JOHANNA SALOKANNEL säger att hon på några dagar har lärt sig massor om hur havet utanför Dalsbruk mår. Värst igenvuxen var Röviken.

– I Falkö-föreningen har vi nu 170 medlemmar som är verkligt intressera­de av vad som kan göras för bättre vattenkval­itet. Till exempel skulle vi vilja ha reda på hur strömmarna går. Blir alla näringsämn­en som släpps ut här kvar och skvalpa mellan holmarna eller förs det längre ut till havs, undrar hon.

 ??  ??
 ?? MONICA SANDBERG ?? VATTENSKYD­D ÄR JÄTTEINTRE­SSANT. Det säger Johanna Salokannel som från Falkö-föreningen­s sida har ställt upp som båtförare, tillsamman­s med några andra Falkö-styrelseme­dlemmar. Alla har hjälpts åt, säger hon.
MONICA SANDBERG VATTENSKYD­D ÄR JÄTTEINTRE­SSANT. Det säger Johanna Salokannel som från Falkö-föreningen­s sida har ställt upp som båtförare, tillsamman­s med några andra Falkö-styrelseme­dlemmar. Alla har hjälpts åt, säger hon.
 ?? MONICA SANDBERG MONICA SANDBERG ?? ÖSTRA SIDAN AV BOCKHOLMEN. Lösflytand­e trådalger i form av grönslick. På bottnen växer borstnate, busken som syns under vattenytan till höger på bilden, den är ingen alg och inte lösflytand­e. Det som flyter på ytan tillsamman­s med trådalgern­a är axslinga som också växer på bottnen men de här exemplaren har lossnat.
MONICA SANDBERG MONICA SANDBERG ÖSTRA SIDAN AV BOCKHOLMEN. Lösflytand­e trådalger i form av grönslick. På bottnen växer borstnate, busken som syns under vattenytan till höger på bilden, den är ingen alg och inte lösflytand­e. Det som flyter på ytan tillsamman­s med trådalgern­a är axslinga som också växer på bottnen men de här exemplaren har lossnat.
 ??  ?? AXSLINGA. Har röd stjälk, fastnar gärna i propellrar. Som andra vattenväxt­er tar den upp näring, stabiliser­ar sedimentet och ger en värdefull miljö för smådjur och fisk, men blir det för mycket axslinga kan man ta upp den på land.
AXSLINGA. Har röd stjälk, fastnar gärna i propellrar. Som andra vattenväxt­er tar den upp näring, stabiliser­ar sedimentet och ger en värdefull miljö för smådjur och fisk, men blir det för mycket axslinga kan man ta upp den på land.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland