Åbo Underrättelser

Över en tiondel av all mat i Finland slängs bort

» Konsumentf­örbundets kampanj Svinnvecka­n började i måndags. Både K-gruppen och S-kedjan har meddelat att de deltar.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@aumedia.fi

att bli gammal. I måndags började Konsumentf­örbundets nationella kampanj Svinnvecka­n, som syftar till att upplysa allmänhete­n och att uppmuntra till åtgärder mot att mat slängs bort.

MATPRODUKT­IONEN står för ungefär 40 procent av den miljöpåver­kan som beror på människans konsumtion, står det på Svinnvecka­ns webbsidor. Av all den mat som produceras i Finland slängs ungefär 10–15 procent bort. I EU ligger det absoluta antalet matsvinn på ungefär 88 miljoner ton årligen. FN och EU har som gemensamt mål att minska matsvinnet med 50 procent till år 2030.

– Var och en av oss finländare slänger i medeltal 20–25 kilogram mat årligen. Om vi alla planerade våra inköp bättre och använde de rester som blivit över från gårdagen skulle jordklotet må bättre, står det på kampanjens webbplats.

BÅDE S-KEDJAN och K-gruppen, Finlands två största butikskedj­or, har meddelat att de deltar i kam- panjen. Sedan i maj har K-gruppen samarbetat med appen ResQ, som matchar kunder med överblivna matportion­er och produkter. ResQ började som ett medel för restaurang­er att sälja överbliven lunch, men nu kan man också köpa mat som närmar sig sitt bäst före-datum genom appen.

I Åbo har en handfull butiker tagit i bruk ResQ-appen.

Oili och Marco Ihalainen är köpmän för fyra av dem.

–Vi började med ResQ i juni. Det är ett sätt att minska mängden svinn och samtidigt hålla produktern­a i hyllorna fräscha. Det ger en trevligare bild av butikshyll­orna, säger Oili.

PRAKTISKT GÅR det till så att butikspers­onalen plockar ihop matkassar av de produkter som är på väg att bli gamla. Innehållet kan bli lite av en överraskni­ng – det beror på vad som råkar finnas i hyllorna.

– Men vi försöker plocka ihop en komplett matkasse så att man får de basvaror man vill ha. Till exempel så att kassen består av bröd, mjölk, frukt och kött.

Feedbacken har varit mycket positiv, berättar köpmanspar­et.

– Vi har fått många nya kunder. Många är studerande eller mindre bemedlade. Man kan inte komma ifrån att ett visst matsvinn alltid uppstår, annars har man köpt in för få produkter. Men matkassarn­a säljer alltid slut snabbt.

Över 40 K-butiker har tagit i bruk ResQ-appen nationellt sett.

INFÖR SVINNVECKA­N i fjol införde S-gruppen 60 procents rabatter på produkter på väg att bli gamla, under butikernas sista öppettimma­r. Ungefär 900 butiker har använt sig av de röda rabattlapp­arna sedan dess.

Nu meddelar S-kedjan att man under de senaste tre åren minskat på matsvinnet med fem miljoner kilogram. Det innebär en minskning på ungefär 17 procent. I år har mängden svinn motsvarat ungefär 1,49 procent av försäljnin­gen.

S-kedjan deltar i år i Svinnvecka­n med en matlagning­skampanj för ungefär 6 000 niondeklas­sare i Finland.

som ordnas av Konsumentf­örbundet.

att upplysa allmänhete­n och att uppmuntra till åtgärder.

delta både som privatpers­on eller som del av en organisati­on.

ungefär 450 miljoner mat i Finland. Hushållen står för ungefär 30 procent, restaurang­erna för 20, butikerna för 18, industrin för 20 och primärprod­uktionen för 12.

påminner konsumente­r om att planera inköpen utifrån vad man har i sitt kylskåp. Har du produkter som håller på att bli gamla? Använd dem först. Man ska också komma ihåg att bäst före-beteckning­en bara anger minimihåll­barheten och alltså inte är synonym med den sista förbruknin­gsdagen. Om man först använder sina sinnen kan man testa att smaka en bit av maten, så länge den sista förbruknin­gsdagen inte har varit.

Källa: Konsumentf­örbundet

 ?? FREDRIK HÄGGMAN ?? MINSKAR SVINNET. Köpmännen Oili och Marco Ihalainen har tagit i bruk appen ResQ, med vars hjälp man kan köpa kassar med mat som håller på
FREDRIK HÄGGMAN MINSKAR SVINNET. Köpmännen Oili och Marco Ihalainen har tagit i bruk appen ResQ, med vars hjälp man kan köpa kassar med mat som håller på

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland