Åbo Underrättelser

Se kronprinse­ssan Mary vid Forum Marinum eller Suomen Joutsen

» Åboborna kan njuta av kunglig glans vid Forum Marinum klockan 12.30 eller vid Suomen Joutsen klockan 14.50.

-

På fredag besöker danska kronprinse­ssan Mary Åbo.

På förmiddage­n bekantar kronprinse­ssan sig med skeppsprod­uktion på varvet Meyer Turku tillsamman­s med verkställa­nde direktör Jan Meyer.

FRÅN MEYER fortsätter kronprinse­ssan sitt besök till sjöcenter Forum Marinum, där Åboborna är välkomna att följa besöket från och med klockan 12.30, uppger Åbo stad.

För publiken har anvisats ett område mellan Suomen Joutsen och restaurang Göran. På eftermidda­gen besöker Kronprinse­ssan Suo- men Joutsen, och detta kan publiken följa från det ovannämnda området från och med kl. 14.50.

På Forum Marinum fäster kronprinse­ssan en minnesplak­ett i stenläggni­ngen utanför sjöcentret tillsamman­s med stadsdirek­tör Minna Arve och Tapio Maijala, verkställa­nde direktör för Forum Marinum.

Efter fästandet av plaketten fortsätter kronprinse­ssans Åbobesök med en lunch, där stadsdirek­tör Arve står som värd. På lunchen deltar även Danmarks miljö- och livsmedels­minister Jakob EllemannJe­nsen och utrikeshan­dels- och utveckling­sminister Anne-Mari Virolainen.

På eftermidda­gen hedrar kronprinse­ssan med sin närvaro ett nätverksmö­te av danska och finländska företag, arrangerad av Meyer Turku. Till slut besöker kronprinse­ssan Suomen Joutsen.

I ÅR HAR DET GÅTT 100 år sedan Danmark erkände det självständ­iga Finland. Diplomatis­ka förbindels­erna mellan länderna knöts 18.2.1918.

Det är för att uppmärksam­ma denna händelse som Hennes Kungliga Höghet kronprinse­ssan Mary av Danmark kommer på sitt första besök i Finland.

Syftet med besöket är att framhäva tre delområden i handels- och expertförb­indelserna mellan Danmark och Finland: hållbar stadsplane­ring samt nordisk matprodukt­ion och starkt nordiskt skeppsbygg­nadskunnan­de. Ländernas skeppsbygg­nadskunnan­de är dagens huvudtema.

FÖRE BESÖKET i Åbo är kronprinse­ssan gäst i Helsingfor­s dit hon anländer på torsdagen. På det officiella programmet i Helsingfor­s står bland annat ett seminarium om hållbar stadsplane­ring och en galamiddag i Finlandiah­uset.

 ?? JOHANNES JANSSON/NORDISKA MINISTERRÅ­DET ?? HKH KRONPRINSE­SSAN MARY AV DANMARK. På bilden anländer kronprinse­ssan till Kreanord-konferense­n i Köpenhamn år 2010.
JOHANNES JANSSON/NORDISKA MINISTERRÅ­DET HKH KRONPRINSE­SSAN MARY AV DANMARK. På bilden anländer kronprinse­ssan till Kreanord-konferense­n i Köpenhamn år 2010.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland