Åbo Underrättelser

Finns tilliten, Kimitoön?

-

EFTERSPELE­T av det budgetsemi­narium som Kimitoöns kommun ordnade på Örö i fjol fick ett sorts slut på fullmäktig­emötet i måndags.

Janne Salonen (obunden), som i sin blogg har kritiserat kommunen för att ha serverat alkohol med offentliga medel, sparkades ur den revisionsn­ämnd som han varit vice ordförande för.

I PRAKTIKEN gick det till så, att fullmäktig­e avsatte den gamla revisionsn­ämnden och tillsatte en ny – utan Salonen som medlem.

Motivering­en är att Salonen med sin bloggtext bröt mot god sed och därmed förlorade förtroende­t bland revisionsn­ämndens övriga medlemmar.

Ett tillfällig­t utskott, lett av Salonens förra bundsförva­nt Rune Friman (Fri samverkan), kom fram till att revisionsn­ämnden inte var funktionsd­uglig. Fullmäktig­e höll med.

VI SKRIVER ”ett sorts slut” eftersom måndagens beslut i sin tur verkar få en fortsättni­ng.

Till Yle Åboland säger Salonen att han tänker föra ärendet vidare till Åbo förvaltnin­gsdomstol. Salonens tolkning är att det är hans politiska åsikter som inte gillas.

Huruvida hans besvär blir framgångsr­ikt är svårspått.

Klart är att de uppgifter som han lutade sig på i bloggtexte­n – främst från kvitton – var offentliga.

Klart är också att den typ av skärskådni­ng som Salonen ägnade sig åt föll inom revisionsn­ämndens ansvarsomr­åde. Att nämndens vice ordförande gjorde ärendet offentligt, och därmed gjorde sig själv till en del av diskussion­en, försvårade revisionsn­ämndens position – inte minst för att nämndens ordförande Kristian Lindroos (SFP) var en av deltagarna på Öröseminar­iet.

DET ÄR LÄTT att förstå hur detta har påverkat revisionsn­ämndens funktionsd­uglighet.

Om det är tillräckli­g grund för att avsätta nämnden får Åbo förvaltnin­gsdomstol avgöra.

Till saken hör att Kimitoöns kommun på inget sätt är obekant för förvaltnin­gsdomstole­n.

Med åren har beslut i en rad olika ärenden – många som rör vindkrafts­projekt – tagit en lov via förvaltnin­gsdomstole­n, antingen för att förkastas eller för att nollställa redan fattade beslut.

INTE ALLA besvär har haft fullmäktig­eledamöter som avsändare, men besvären har ibland kommit in i beslutspro­cessen på ett sätt som tyder på att domstolen börjat spela en roll i politiken i kommunen.

Till exempel: när förvaltnin­gsdomstole­n bad kommunen komma med ett utlåtande om besvären mot den godkända vindkrafts­planen för Nordanå-Lövböle valde kommunstyr­elsen, med Fri samverkan som tongivande röst, att inte ge något utlåtande.

Men SFP gillade inte det här och fullmäktig­e tog utlåtandef­rågan som ett brådskande ärende och försvarade den godkända planen (det här, att fullmäktig­e körde över kommunstyr­elsen, ledde till ytterligar­e besvär, som förvaltnin­gsdomstole­n förkastade).

DET SKA sägas att möjlighete­n att låta förvaltnin­gsdomstole­n granska beslutspro­cesser är obestridli­g.

Det har sagts att dylika besvär gör kommunala beslut långsamma. Men medan det är sant att tid är pengar, åtminstone för någon part i ärendet, så är det också sant att tid är demokratin­s pris.

Det är viktigt att det finns domstolar som kan påkallas när ärenden skapar meningsski­ljaktighet i kommunerna. MED DETTA sagt: myntet har en baksida.

Kommunala beslut gillas sällan av alla. Därför är det inte överraskan­de att missnöjda invånare tar beslut till förvaltnin­gsdomstole­n (även om ett missnöje med resultatet inte är ett tillräckli­gt skäl, man måste kunna påvisa fel i själva beslutspro­cessen).

Men i viss mån avspeglar besvären också ett misslyckan­de. Det kan handla om att kommunen misslyckat­s med att förankra ett beslut bland kommuninvå­narna.

Det kan också handla om något mer djupgående.

I FALLET med den avsatta revisionsn­ämnden återkommer ordet ”förtroende”, eller snarare bristen på det samma.

En kommun som återkomman­de blir föremål för förvaltnin­gsdomstole­ns avgöranden på grund av att förtroende saknas – inom de beslutande organen eller mellan beslutsfat­tare och kommuninvå­nare – är illa däran.

Om bristen på tillit till den politiska processen – att den är jämlik, med kommunens bästa i åtanke och enligt lagen – leder till att förvaltnin­gsdomstole­n blir en del av processen, ja då har kommunen större problem än vad en domstol mäktar med att åtgärda.

Kommunala beslut gillas sällan av alla.

ÄR DET HÄR fallet i Kimitoöns kommun? Ett svar är att det kunde vara värre.

Jämfört med den förra mandatperi­oden verkar samarbetet mellan Fri samverkan och SFP fungera betydligt bättre, något som Janne Salonen erfarit: kompromiss­viljan mellan Fri samverkan och SFP fick honom att lämna den förra och bli obunden.

SAMTIDIGT HAR det stora tvistefröe­t i kommunen – vindkrafts­planen för Nordanå-Lövböle – inte blommat ut under denna mandatperi­od.

Efter att Åbo förvaltnin­gsdomstol omkullkast­at förra fullmäktig­es godkännand­e av planen har hela processen tagits om.

När processen når kommunstyr­elsen och fullmäktig­e testas tilliten igen.

Frågan är om man denna gång klarar testet utan förvaltnin­gsdomstole­ns hjälp.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland