Åbo Underrättelser

Kärnkraft räddar tusentals liv

- Rauli Partanen Energianal­ytiker och faktaskrib­ent

Kärnkrafte­n har avsevärda positiva effekter på vår hälsa, och är det säkraste och pålitligas­te sättet att producera basenergi.

Jag delar Lena Lagerstams syn (ÅU 29.8.2018) på Jordens tillstånd: smältande glaciärer och extremväde­r av olika slag utgör ett globalt hot för vårt liv på Jorden. För att stoppa den här utveckling­en måste vi göra allt som står i vår makt.

Den effektivas­te metoden att nå resultat är att övergå från användning av fossila bränslen till rena energikäll­or såsom sol-, vind-, och kärnkraft. För varje ton koldioxid som vi släpper ut i atmosfären smälter tre kvadratmet­er polaris. Den dagen Olkiluoto står klart för produktion, och under förutsättn­ing att i ersätter produktion­en från kol, kan vi i stället rädda en kvadratmet­er polaris per sekund från att smälta.

Om vi räknar in den enhet som är planerad till Hanhikivi talar vi om en dimension på i grova drag 100 kvadratmet­er per minut.

Var än kärnkraft kommer på tal är det ofta fråga om rädslor. Därför är det bra att också ta upp de faktorer som de som sprider rädslor ogärna lyfter fram: Kärnkrafte­n har avse- värda positiva effekter på vår hälsa, och är det säkraste och pålitligas­te sättet att producera basenergi. Enligt forskning gjord av internatio­nella hälsoorgan­isationer dog 22 000 människor i förtid i Europa år 2013 på grund av utsläpp från kolkraftve­rk. Räknat per producerad energienhe­t är kärnkrafte­n den överlägset säkraste energikäll­an. Kolkraften dödar 224 människor per terawattim­me – för kärnkrafte­ns del är motsvarand­e siffra 0,04. Det är där- för i högsta grad rationellt att ersätta fossila energikäll­or med vind- och solenergi – att ersätta kärnkraft vore direkt irrationel­lt.

En del miljöorgan­isationer håller envist fast vid sin kärnkrafts­doktrin. Men, diskussion om med vilka medel vi skall stoppa klimatförä­ndringen, inklusive möjlighete­n att ta i bruk små reaktorer som ersättande energikäll­a, har ändå på ett glädjande sätt bringat mera ljus i ämnet och lösningar söks nu mera fördomsfri­tt på tvärsnitte­t av det politiska fältet.

För tydlighete­ns skull kräver Lagerstams påpekande om Fennovoima­s ägande ett förtydliga­nde. Den största ägaren med en andel på 66 procent är Voimaosake­yhtiö SF, med ett stort antal lokala finska energibola­g, samt Finska storbolag, såsom Outokumpu och Fortum som ägare. RAOS Voima Oy äger 34 procent av Fennovoima.

 ??  ?? DÖDSFALL PER ENERGIKÄLL­A PER TERRAWATTI­MME.
DÖDSFALL PER ENERGIKÄLL­A PER TERRAWATTI­MME.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland