Åbo Underrättelser

Plan Internatio­nal kräver en egen emoji för mens

» Mens är en global jämställdh­etsfråga och därför ska det finnas en mensemoji anser Plan Internatio­nal i Finland.

-

Runtom i världen är mens fortfarand­e ett tabu som flickor och kvinnor har svårt att tala om. Med mensemojie­r vill Plan göra det lättare att tala om det.

– Varje månad har hundratals miljoner flickor och kvinnor mens, så det borde vara den mest naturliga saken och inget att skämmas över, säger Ossi Heinänen, generalsek­reterare för Plan Internatio­nal Finland i ett pressmedde­lande.

I en färsk undersökni­ng som Plan gjorde i Storbritan­nien svarade hälften av de tillfrågad­e i åldern 18–34 år att de tycker det skulle vara lättare att berätta om sin mens med hjälp av en mens-emoji.

EMOJIER HÖR till ett eget digitalt språk och det måste finnas symboler för grejer som är betydande i användarna­s liv. Att det inte finns en för mens kan bland annat förklaras med att teknologis­ka utvecklare ofta är män som inte har funderat på mens, säger Nora Lindström, sak-

Samtliga fick nej av organisati­onen som godkänner emojier.

kunnig inom digitala utveckling­ar på Plan i pressmedde­landet.

PLAN INTERNATIO­NAL har tagit fram fem mens-emoji förslag och britter och australien­sare röstade fram en favorit som består av ett par underbyxor med två bloddroppa­r.

Organisati­onen Unicode Consotrium som reglerar urvalet av emojier godkände ändå inte symbolen. Nu har Plan gjort en ny enklare version bestående av en stor bloddroppe.

– Det är synd att en realistisk emoji nobbades. Man får en känsla av att man inte får tala öppet om mens i emoji-språk. Däremot finns det emo-

Plan Internatio­nals nya enklare förslag för en mens-emoji.

jier för att kräkas och det har till och med gjorts mjukisdjur av bajs-emojin, säger Lindström i pressmedde­landet.

Plan Internatio­nal hoppas få ett svar i höst angående det nya förslaget.

 ?? PLAN INTERNATIO­NAL ?? DE FEM FÖRSLAGEN.
PLAN INTERNATIO­NAL DE FEM FÖRSLAGEN.
 ??  ?? EFTER DISSEN.
EFTER DISSEN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland