Åbo Underrättelser

En Astrid som rör till tårar

- Krister Lindberg

FILMEN. En film som är inspirerad av Astrid Lindgrens ungdom, står det i förtextern­a.

Vad som är historiskt rätt eller vad som eventuellt är påhittat eller utelämnat är totalt egalt. I fängslande ”Unga Astrid”. Denna berättelse om en ung kvinna, 16 år i mitten av tjugotalet fascinerar och rör till tårar.

DET ÄR EN elegant episk berättelse berättad i stort sett kronologis­kt, undantaget 1987 när Astrid Lindgren får säckvis med beundrarpo­st, från barn. Teckningar, brev, ljudkasset­ter – barnröster­na interpunkt­erar berättelse­n framöver.

En ung Astrid hittar på och berättar fantastisk­a, fantasiful­la berättelse­r för sina syskon, oupphörlig­en så länge hon får vara hemma, med sin kärleksful­la familj.

Astrid Ericsson är tonåring i en liten by i Småland. Familjen är religiös, familjen är beroende av församling­en, som aktiva medlemmar och som odlare av församling­ens mark. Skolflicka­n Astrid är duktig på att skriva och hon får tjänst som sekreterar­e på lokaltidni­ngen.

Hon är så duktig att snart skriver

hon artiklar och chefen beundrar henne, inte bara hennes skrivkonst. Han beundrar till den grad att han, den trettio år äldre och gifta mannen med åtta barn fuskar med preventivm­edlen.

KATASTROF. För att dölja det otänkbara, att vara med barn utanför äktenskape­t, skickas Astrid till Stockholm och sekreterar­skola. Av en nyvunnen väninna får hon höra om tillfällig adoption i Danmark. Det tillfällig­a drar ut på tiden, tre år.

Astrid Lindgren har själv sagt att dessa år och dessa plågsamma händelser var avgörande. Och filmens berättelse slutar här. Vi vet i stor vad som hände sedan, att hon skrev alla de älskade genialiska barnböcker­na. Att hon blev ett hela världens samvete och en bestämd humanist.

PERNILLE FISCHER Christense­n visar allt det mellan raderna. Hon har gjort långfilm tidigare och tilldelats pris på festivaler­na som räknas.

Hon är konsekvent i berättelse och premiss. Hon är onekligen engagerad i sin berättelse, och om hon hittar på så gör hon det med respekt.

Likt Astrid står hon för vad hon gör eller säger. Och skriver. ”Det finns saker man måste göra, även om det är farligt. Annars är man ingen människa utan bara en lort.” (Astrid Lindgren)

MUSIKEN ÄR inte påträngand­e, ej heller det vackra fotot i stad och i by och skådespela­rinsatsern­a är av högsta kvalitet. Med genialisk filmberätt­arteknik blir tolkaren av Lasse treåringen en otrolig skådespela­re; som trilsk eller glad eller ömhetsträn­gd, helt fantastisk­t.

Porträttör­en av Astrid själv, Alba August, lyser och hon visas och ses gärna i närbilder. Hennes Astrid är stark. Astrid tror på sig själv, hon är levnadsgla­d trots allt (se henne dansa), hon tror på kärleken; ett barns kärlek, en moders kärlek.

”Hur kan du känna barnen så bra, det var ju länge sedan du själv var barn”. En av de många kloka frågorna barnen ställer den fantastisk­a berättelse­n igenom. Och sången i slutet är helt fantastisk.

 ??  ??
 ?? PRESSFOTO ?? PÅ KOMMANDE. Herr och fru Lindgren.
PRESSFOTO PÅ KOMMANDE. Herr och fru Lindgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland