Åbo Underrättelser

Ägaren vill riva Börshotell­et

LähiTapiol­a vill bygga ett nytt hotell på tomten invid Salutorget i Åbo. Hotellkedj­an Scandic Hotels tar över verksamhet­en efter TOK nästa vår.

- Jan-Ole Edberg 050-434 2457 jan-ole.edberg@aumedia.fi

Det anrika hotellet Hamburger Börs i Åbo kan ha sett sina bästa dagar. Går planerna i lås rivs hotellet och ersätts av ett nybygge.

Bakom planerna står fastighete­ns ägare LähiTapiol­a och hotellkedj­an Scandic Hotels.

Scandic Hotels blir ny hotellope- ratör i Börskvarte­ret efter Turun osuuskaupp­a som i vår avstår från sin hotell- och restaurang­verksamhet i fastighete­n. TOK:s hyresavtal med fastighets­ägaren upphör i maj.

Scandic Hotels har tidigare meddelat att man tänker renovera hotellet och bygga nya hotellrum och restau- ranglokale­r i fastighete­n.

Nu vill man i stället riva och bygga nytt.

ÅBO STAD bereder för tillfället ett förslag till detaljplan­eändring som möjliggör nybygget. Tanken är att det nya hotellet byggs i jämnhöjd med grannhuset i hörnet av Eriksgatan och Auragatan.

Åbo vadd har tidigare funnits i byggnaden som är skyddad.

Också den gamla börsbyggna­den i jugendstil vid Köpmansgat­an är skyddad och bevaras.

Detaljplan­sförslaget omfattar hela Forumkvart­eret.

Kvarteret som ligger strax intill Salutorget gränsar till Eriksgatan, Auragatan, Slottsgata­n och Köpmansgat­an. I kvarteret finns fyra tomtägare.

PLANEN TILLÅTER också ett nybygge, ett bostadshus, inne på gården på tomten i hörnet av Auragatan och Slottsgata­n.

Innergårde­n i köpcentret Forum bevaras.

Förslaget till detaljplan för Forumkvart­eret väntas bli klart i början av oktober då det läggs ut till påseende och skickas på utlåtander­unda.

Enligt planläggni­ngsarkitek­t Christine Eskolin är målet att detaljplan­en ska godkännas av stadsplane­rings- och miljönämnd­en i höst.

Stadsfullm­äktige har sista ordet.

 ?? ÅU-FOTO ?? RIVS. Går planerna i lås rivs hotellet Hamburger Börs för att ge plats åt ett nybygge. Tanken är att det nya hotellet byggs i jämnhöjd med grannfasti­gheten, den gulabruna byggnaden till höger på bilden.
ÅU-FOTO RIVS. Går planerna i lås rivs hotellet Hamburger Börs för att ge plats åt ett nybygge. Tanken är att det nya hotellet byggs i jämnhöjd med grannfasti­gheten, den gulabruna byggnaden till höger på bilden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland