Åbo Underrättelser

Gotlandsst­en behövs

» Merparten av den sten som bränns i kalkugnen i Pargas kommer från Gotland. Det nuvarande kalkbrotte­t på Gotland ger sten i tio år till.

- 050-400 2352/anja.kuusisto@aumedia.fi Anja Kuusisto

Nordkalks kalkugn i Pargas använder sten från Gotland. Den stenkvalit­éten uppskattas av stålindust­rin.

I tisdags kom beskedet att Mark- och miljööverd­omstolen i Sverige avslår Nordkalks ansökan för kalktäkten i Bunge på Gotland (ÅU 12.9).

Det är frågan om en långvarig och dyr rättsproce­ss, men då Bungemålet har pågått så länge har Nordkalk också hunnit överväga andra alternativ för hur man kan gå vidare.

– Processen har pågått i mer än tolv år. Det har samtidigt medfört att vi har börjat planera och göra utredninga­r om andra projekt på Gotland, säger Nordkalks chefsgeolo­g Håkan Pihl.

– DEN BEFINTLIGA kalktäkten, Klinthagen, på Gotland förser oss med sten i tio år till, och för att försäkra oss om en framtid på Gotland på längre sikt utreder vi också annat än Bunge.

Så Nordkalks närvaro på Gotland står inte och faller med Bunge?

– Nej. Visst är frågan stor och processen har pågått sedan 2006, men vi står inte och faller med Bunge.

MERPARTEN AV den kalksten som bränns i kalkugnen i Pargas kommer från Klinthagen på Gotland. Vad är det för specifikt med just den sortens kalksten?

– Den motsvarar stålindust­rins behov. Stålindust­rin vill ha en kemiskt ren sten med goda egenskaper i förbrännin­gsprocesse­n, man talar om termiska egenskaper. Man vill att kalciumhal­ten ska vara hög och andelen förorening­ar ska vara låg.

Någon motsvarand­e kalkfyndig­het av jämförbart omfång och kvalité finns inte på det svenska fastlandet, också därför är Gotland så viktigt för Nordkalk.

– Den svenska cementindu­strin är också mest verksam just på Gotland, säger Pihl, och läget i Östersjön är bra med tanke på transporte­r och logistik.

NORDKALK HANN redan beviljas tillstånd och villkor för kalktäkten i Bunge 2014, men efter det beslöt den svenska regeringen att området ska ingå i Natura 2000. Domstolen som nu prövat ärendet har beaktat regeringen­s beslut.

Kalkbrytni­ngen på Gotland kan beskrivas som en intresseko­nflikt där naturvärde­n och sysselsätt­ningsfrågo­r krockar.

Nordkalk sysselsätt­er omkring 100 personer på Gotland.

– Metallfack­et har varit ett stöd för oss hela vägen, säger Pihl. Besöksnäri­ngen är stor på Gotland, men våra arbetsplat­ser värdesätts högt då de är året runt.

PÅ SAJTEN Hela Gotland är rubriken efter domstolsbe­skedet ”Stor oro efter nej till kalkbrytni­ng”, även om intresseko­nflikten också lyfts fram. Dels handlar det om oro för Sverige som industrina­tion och arbetsplat­ser, dels påtalas en lättnad för att naturvärde­n bevaras.

Metallfack­ets ombudsman uttalar sig och säger att miljön inte vinner i längden, då kalk behövs oberoende och i så fall måste importeras från länder som inte har samma höga miljökrav som Sverige.

– Våra basindustr­ier är beroende av kalk för sin produktion, lantbruket är beroende av kalk, kalk behövs för ren luft och rent vatten, påmin- ner Håkan Pihl.

 ?? NORDKALK NORDKALK ?? KLINTHAGEN. Det är Nordkalks nuvarande kalktäkt på Gotland. Sten där beräknas kunna brytas i tio år till, efter det behövs en annan täkt.
NORDKALK NORDKALK KLINTHAGEN. Det är Nordkalks nuvarande kalktäkt på Gotland. Sten där beräknas kunna brytas i tio år till, efter det behövs en annan täkt.
 ??  ?? CHEFSGEOLO­G. Håkan Pihl: Bungetäkte­n på Gotland är en stor fråga för Nordkalk, men då processen dragit ut har koncernen också börjat utreda andra alternativ.
CHEFSGEOLO­G. Håkan Pihl: Bungetäkte­n på Gotland är en stor fråga för Nordkalk, men då processen dragit ut har koncernen också börjat utreda andra alternativ.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland