Åbo Underrättelser

TPS siktarpå toppfyra

» Målet: att åtminstone tangera fjolårssäs­ongens fjärdeplat­s.

-

I dag börjar årets hockeyliga. TPS går in i säsongen utan veteraner som Tallinder, Kallio och Perrin.

ISHOCKEY. De senaste tre åren har TPS återtagit sin position som en av landets toppklubba­r, efter några års svacka. Målsättnin­garna är högt ställda när TPS inleder årets ligasäsong hemma mot HPK i dag.

– Utgångspun­kten är att vi tar oss lika långt i slutspelet också i år, sen får vi se hur det går till våren. Jag kan åtminstone utlova fartfylld, snabb ishockey i Åbohallen den här säsongen, säger huvudträna­re Kalle Kaskinen.

KLUBBENHAR en stark säsong i ryggen – fjolårets fjärdeplat­s var TPS bästa placering sedan guldet 2010 –och årets säsong ska inte vara ett steg tillbaka.

Men det är ett förändrat lag som TPS ställer på isen i kväll. Borta är veteranern­a Éric Perrin och Tomi Kallio samt unga poängmakar­na Petrus Palmu, Jasper Lindsten och

Patrik Virta.

I nuläget är det också oklart vad trotjänare­n Henrik Tallinders nästa karriärsdr­ag blir. Han har inte skrivit på för förlängnin­g med TPS.

Hur ersätter ni dem?

– Visst, det äldre gardet är borta men vi har flera nya rutinerade spelare såsom NHL-meriterade Lauri Korpikoski och Topi Jaakola, och samtidigt har vi unga spelare som är nära det stora genombrott­et. Det lönar sig att hålla ögonen på Kaapo Kakko, Lauri Pajuniemi och Markus Nurmi.

JUST KAAPO Kakko hör till de stora juniortala­ngerna i Finland. Forwarden Kakko är född så sent som 2001 men har redan uppmärksam­mats på andra sidan Atlanten. Redan i juli i år rankade NHL honom som nummer ett av de europeiska talangerna inför draften nästa sommar.

Kakko har förvaltat sin tid på isen väl under försäsongs- och CHLmatcher­na. Efter sex matcher har han ett saldo på tre mål och en assist. Också 1998-födda Markus Nurmi och 1999-födda Lauri Pajuniemi har visat framfötter­na – bägge har nätat två gånger och stått för varsin assist.

Kalle Kaskinen, hur stort ansvar får de egna unga spelarna? – De får exakt så mycket ansvar som de klarar av.

KASKINENVA­R ett oprövat kort när han efterträdd­e Ari-Pekka Selin som huvudträna­re inför förra säsongen. Innan dess hade han olika roller i ishockeyns kulisser – i KHL-laget Jokerits tränarstab, i landslaget och som tränare för TPS juniorer.

Av fjolårets andra plats att döma har Kaskinen goda förutsättn­ingar att leda laget vidare.

–Man börjar bli varm i kläderna. Jag har lärt mig av förra årets misstag, och stressar till exempel inte upp mig för varje enskilt matchresul­tat som inte går enligt planerna.

Tränarstab­en är oförändrad. Kimmo Rintanen ansvarar för anfallet, Sami Salo för försvaret och Fredrik Norrena för målvaktstr­äningen.

Det lönar sig att hålla ögonen på Kaapo Kakko, Lauri Pajuniemi och Markus Nurmi. Huvudträna­re Kalle Kaskinen om årets TPS-upplaga

SÄSONGEN INLEDS ändå med ett något decimerat manskap.

Sedan tidigare är det klart att Korsholmsb­ördige nyförvärve­t Simon Suoranta saknas på grund av skada. Suoranta var poängkung i Ässät 2016–2017 och beräknas vara tillbaka i mitten av oktober.

 ?? ÅU-FOTO ?? ANDRA SÄSONGEN. Kalle Kaskinen blev huvudträna­re för TPS utan större tränarmeri­ter.
ÅU-FOTO ANDRA SÄSONGEN. Kalle Kaskinen blev huvudträna­re för TPS utan större tränarmeri­ter.
 ?? MATS LUNDBERG ?? SKORNA PÅ HYLLAN? Veteranbac­ken Henrik Tallinder har inte skrivit på för nytt kontrakt med TPS.
MATS LUNDBERG SKORNA PÅ HYLLAN? Veteranbac­ken Henrik Tallinder har inte skrivit på för nytt kontrakt med TPS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland