Åbo Underrättelser

Grannarna har fått nog av hundarna

» Det här har pågått länge nog, säger Greger Gustafsson i Norrlångvi­k.

- Monica Sandberg 040-5828276 monica.sandberg@aumedia.fi

”Toivo-hundarnas” grannar har ofrivillig­t fått stifta bekantskap med dem. Daniel Engblom berättar om hur han i fjol servade sin bil hemma på gårdsplane­n då Toivo-ägaren med ett tiotal lösa hundar kom förbi på kvällsprom­enad.

Tre av hundarna kom in på Engbloms gårdsplan; två av dem började nosa och gräva i trädgårdsl­andet men den tredje hoppade in i bilen.

– Till slut fick jag ut den ur bilen. Sedan gick vi in. Vi hörde att hunden krafsade på dörren men tänkte att den skulle springa efter de andra. På morgonen var båda bilarna helt sönderrepa­de i lackeringe­n. Det slutade med att polisen ringde Toivoägarn­a som medgav att det var deras hund. Vi fick en engångssum­ma i ersättning. Vi fick också höra att den här hunden var lite biltokig. – MAN FÖRSTÅR JU att de här hundarna har haft ett kanske svårt liv tidigare, och en del av dem verkar lite argsinta. I höstas och vintras såg jag någon av hundarna springa lösa säkert varannan dag. Och då de är på kvällsprom­enad är det inte trevligt att möta dem, ingen kan ha säker kontroll på tio lösa hundar.

– Vi vet inte om vi vågar låta barnen gå ensamma. Och de som bor ännu närmare Toivo är störda av det eviga skällandet, tillägger Engblom.

I NORRLÅNGVI­K bor också jordbrukar­en Greger Gustafsson som har 25 får på bete i närheten av Toivogårde­n. Eller hade, för nu är bara 21 får kvar. Fyra måste avlivas efter att ha blivit illa rivna natten för en vecka sedan.

– Först trodde vi det var varg, men vargen dödar ett får och börjar ge- nast äta av det så det stämde inte. Inte heller avtrycken av baktassarn­a stämde, vi hade en av jaktvårdsf­örenings experter här för att kolla, säger Gustafsson. HANÄRÖVERT­YGAD att det var Toivo-hundar som jagade och rev fåren. Då han genast frågade Toivo-värdfolket om de haft hundar lösa medgav de att två har varit ”lite på rymmen”.

– Jag har sett deras hundar lösa otaliga gånger men nu får det vara nog, det är inte lagligt att ha hundar lösa ideligen. Det här har pågått i flera år nu, vi är grundligt trötta. Och stängslet kring hundgården är un- der all kritik. Jag förstår inte att det inte finns någon myndighet som tar tag i detta, säger Gustafsson.

– ALLA I TRAKTEN är ledsna på hundarna som springer lösa, utan att man vet vad de kan ta sig till, säger Jan-Anders Sjöblom i Mattkärr.

– Polisen har uppmanat oss att göra anmälan och det har vi gjort. Ibland har jag hittat hundar i mina mårdhundsf­ällor där hundarna hamnat efter att ha ätit av betet.

HANS FRU Barbro Gustafsson har också hon gjort polisanmäl­an, efter att ha blivit påhoppad av en hund som bet sönder plastkasse­n med tvätt som hon skulle hänga upp.

– Hunden tog en t-shirt och sprang i väg, och jag retirerade in. Det var en jättestor hund, kanske blandras, och den hade tidigare samma dag hoppat på mig och tagit om min handled med käften. Jag hade min dotter med mig och skyndade in med henne. Sedan då jag kom ut igen med tvätten så kom hunden springande rakt mot mig.

– Efteråt fick jag höra av ägaren att hunden bara vill leka men hur ska man veta det? Och om det är frågan om hundar som kommer från utlandet så kan de ha vilka bakterier som helst om man blir biten av dem, säger Gustafsson.

Vi vet inte om vi vågar låta barnen gå ensamma.

HON MINNS OCKSÅ sin förvåning en sommarnatt då hon tittade ut och såg både en häst och en åsna som spankulera­de omkring på gårdsplane­n och till och med kom upp på verandan.

REGIONENS VETERINÄR med uppdrag att övervaka djurskydde­t, Sirkka Mattila, säger att hon känner till Toivo men bara i positiv bemärkelse.

– Jag har inte haft anledning att ingripa, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland