Åbo Underrättelser

Mobiliseri­ng och rävspel

När SFP i Egentliga Finland går till val på egen lista finns en rad faktorer att beakta. Sannolikt kommer partiet att använda hotet mot det enda mandatet för att mobilisera fältet. Håll också koll efter ett internt rävspel.

- Dan Lolax dan.lolax@aumedia.fi

DET BLIR TROTS allt riksdagsva­l på egen lista för SFP i Egentliga Finland. Vi skriver ”trots allt” eftersom en egen lista inte var kretsens, eller partikansl­iets, förstaalte­rnativ.

Samtidigt är det viktigt att man fattade ett beslut. Nu vet alla vilka förutsättn­ingarna är, och förberedel­serna för riksdagsva­let i april nästa kan börja på allvar.

Det kommer att krävas något av en bragdinsat­s för SFP att säkra det mandat som Stefan Wallin lämnar efter sig.

Omöjligt är det inte, men en rad bitar ska falla på rätt plats. Vi listar några faktorer som kan komma att prägla valkampanj­en för SFP:s del.

SAKFRÅGORN­A.

Partiets stora utmaning är att de potentiell­a väljarna inte bara är i minoritet utan också geografisk­t utspridda på ett sätt som formar intresset för riksdagsva­let.

Medan det är klart att en del kandidater på den 17 namn starka listan kommer att tala om skarvar och skärgårdsf­örbindelse­r så måste kampanjen också innehålla mer allmängilt­iga frågor som kan kopplas till Åbo, Pargas och Kimitoöns kommun.

Förutsättn­ingarna för småföretag­are är säkert en sådan. Framtiden för andra stadiets utbildning i Åboland kan vara en annan.

Frågan om hur social- och hälsovårde­n på svenska ska ordnas i landskapet kommer säkert också att dyka upp, även om det är en indirekt fråga för riksdagen: lösningen hänger på förhandlin­gar på kommun- och landskapsn­ivå, och i förlängnin­gen på de självständ­iga landskapen.

Men så är det i politik: någon strikt gränsdragn­ing mellan kommunala och nationella frågor finns inte.

MOBILISERI­NGEN.

Viktigare än specifika frågor kan trots allt följande budskap bli: Det vore ett hårt bakslag för Åboland, inklusive det svenska Åbo, om SFP i Egentliga Finland inte säkrade det nuvarande mandatet.

Att i det här avseendet hamna vid sidan om Helsingfor­s, Nylands och Vasas valkrets – som inte behöver hänga sitt hopp på ett (1) mandat – skulle inte gynna tillväxten för en krets som trots allt har fostrat många ministrar.

Förutom den interna aktersegli­ngen kommer SFP i Egentliga Finland att påpeka att andra partiers värnande om svenska frågor inte kan garanteras.

Förvänta er alltså ett genomgåend­e budskap, tänkt att mobilisera fältet, om att rösta för att säkra ett hotat mandat.

KONKURRENT­ERNA.

Valet 2015 samlade Li Andersson (VF) över 15 000 röster i Egentliga Finland. Tiden som partiordfö­rande har stärkt hennes popularite­t och mycket talar för att hon kommer att vara minst lika framgångsr­ik i valet nästa år.

Naturligtv­is är framgången beroende av en rad faktorer som vi ännu inte känner till – hur de andra partiernas kandidatli­stor ser ut i sin helhet, vilka frågor som dominerar valrörelse­n och så vidare – men klart är att Andersson och andra tvåspråkig­a kandidater – från Samlingspa­rtiet, De gröna och FSD – kommer att ha ögonen på de 9 787 röster som Stefan Wallin fick i valet 2015.

Marginaler­na är så pass små att dessa andra kandidater kommer att vara avgörande.

KANDIDATER­NA.

De som redan anmält intresse för riksdagsva­let – Sandra Bergqvist, Ida Schauman och Niklas Guseff – måste i det här skedet ock- så betraktas som de starkaste namnen, även om Guseff i dagens ÅU sätter en stor asterisk vid sin kandidatur.

Men för att det här ska gå vägen för SFP måste listan vara jämnstark. Samtliga namn på den måste vara sådana som garanterat drar röster, och samtliga kandidater måste vara sådana som är beredda att jobba för rösterna.

Nicke Wulff, rektor för Cygnaeus skola i Åbo och tidigare vice ordförande i partiet, och Barbara Heinonen, stadsdirek­tör i Mariehamn, säger att de överväger kandidatur­er.

För Heinonens del hade säkert ett valförbund – och i praktiken ett beslut om en (1) SFP-kandidat – varit en bättre förutsättn­ing, givet jobbet i Mariehamn.

För Wulff, som också är fullmäktig­egruppordf­örande, kan det här också bli en fråga om ansvar: hans kontaktnät i Åbo skulle garantera partiet välbehövli­ga röster. Får han neka partiet dem?

Ett internt rävspel kan inte uteslutas.

RÄVSPELET.

Efter fyra år i opposition är det sannolikt att SFP är ett regeringsp­arti efter nästa val. Det här kan komma att prägla valet i Egentliga Finland.

Bland dem som med säkerhet återfinns bland kandidater­na är Sandra Bergqvist och Ida Schauman de mest meriterade. Vem av dem är partiets favorit?

Bergqvist har i egenskap av vice ordförande för SFP en plattform som Schauman saknar. Hon har också, som teamledare vid Kommunförb­undet, en koll på svenska frågor som inte är begränsade till Åboland men nog starkt förankrad i regionen, Nagubo som hon är.

Åbobon Schauman, å andra sidan, har som tidigare SU-ordförande ett stöd bland unga väljare och som sakkunnig på Flyktinghj­älpen har hon profilerat sig i den för SFP inte oviktiga asylfrågan.

Kommer partikansl­iet i Helsingfor­s att väga dessa kandidater mot varandra för att se vilken erfarenhet som gynnar regeringsp­artiet SFP? Ett internt rävspel kan inte uteslutas.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland