Åbo Underrättelser

Spänning på isen och i ekonomin

På grund av låga publiksiff­ror är det ekonomiska läget i klubben mer dystert.

- Fredrik Häggman

I dag inleds ishockeyli­gan, och TPS spänner bågen högt. Baksmällan efter ligaguldet är över – de senaste säsongerna har bäddat för kommande svartvita hockeyfram­gångar.

LAGET STÅR inför en knepig generation­sväxling då gamla trotjänare slutat och flera yngre förmågor sökt sig utomlands. I lagets interna poängliga i grundserie­n ifjol var Tomi Kallio etta, Eric Perrin tvåa, Patrik Virta trea, Petrus Palmu sexa och Jasper Lindsten åtta. Ingen av dem är kvar.

Nyförvärve­n går inte av för hackor, men mycket tyder på att ynglingar såsom 19-årige Lauri Pajuniemi och 17-årige Kaapo Kakko får större förtroende. Det gör årets upplaga av TPS svårbedömd – men kanske ännu mer intressant.

Spelarmäss­igt finns det alltså all orsak att bege sig till Åbohallen i år.

MENPÅ grund av låga publiksiff­ror är det ekonomiska läget i klubben mer dystert. För två veckor sen meddelade TPS om samarbetsf­örhandling­ar. Nya vd:n Santtu Jokinen var tydlig då ÅU träffade honom: fler måste gå på matcherna.

UTÅT HAR klubben signalerat att förbättrad­e matchupple­velser är knixet som ska locka Åbobor till hallen, men det är uppenbart att ingen går på ishockeyma­tch för att se på ljusshower eller äta hamburgare. Särskilt som Åbohallen är en bra bit från centrum.

Man får ofta höra att Åbopublike­n är kräsen, och även om det kan stämma till viss del är det inte hela sanningen.

Det officiella publiksnit­tet låg strax över 5 000 både då klubben blev andra i grundserie­n ifjol och då man blev näst sist 2013.

DEN STORA stötestene­n är att insatserna i grundserie­n är för låga, och det kan inte TPS ensamma påverka. Matcherna är för många, vilket gör dem betydelsel­ösa. Se bara på säsongsinl­edningen – tre hemmamatch­er inom sex dagar.

Samtidigt har halva ligan inget att spela för då de varken kan vinna eller falla ur. Det allmänna intresset hjälps inte av att bottenklub­bar, såsom Vasa Sport i fjol, släpper alla sina bästa spelare redan strax efter nyår.

Varken sporten eller klubbarna gagnas i det långa loppet av en stängd liga som dessutom låtits svälla till 15 lag. Minska antalet lag och skapa ett kvalsystem som ger Mestislage­n en ärlig chans att stiga. Det skulle främja både serierna.

TPS förtjänar en publik och publiken förtjänar spännande matcher.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland