Åbo Underrättelser

Från ”Parlamente­t” i Dalsbruk 2018

- Bengt Gustafsson

Det heter att då mannen ser på notan innan han ser på servitrise­n är han gammal. Ordspråket gäller inte i ”Parlamente­t”.

Den varma sommaren är förbi. Sommaren som enligt meteorolog­erna har varit den näst varmaste sedan väderobser­vationerna började. Vår spåman har iakttagit björkens beteende i sommarhett­an och nu förutspår han en riktig ”vargavinte­r.”

Sommaren har varit så varm att inomhusluf­ten i Dalsbruks ämbetshus blivit ohälsosam.

Den lilla personal som funnits kvar har delvis flyttats till hyrda lokaler i Dalsbruk. Man kan undra varför inte kommunens egna lokaler kan utnyttjas. Kommunen satsar skattebeta­larnas pengar till hyror i Kimito och i Dalsbruk. Vi i ”Parlamente­t” anser att detta är fel.

I ”Parlamente­t” tror vi inte riktigt på den påstådda dåliga inneluften. Möjligen finns där små fuktskador i mellantake­t orsakade av läckor i yttertaket. Skador som säkert borde gå att åtgärda. Vi tror, att man med alla medel försöker få bort ämbetshuse­t från Dalsbruk.

Huset, som medlemmar i ”Parlamente­t” anser är ett av de vackrare på Kimitoön ligger tyvärr på fel plats och kommer antagligen att rivas.

”Parlamente­t” undrar också varför ingenting händer med det så kallade ”spökhuset” i Dalsbruk. Huset blir mera och mera vandaliser­at.

En bok, ”Sista Brukssamhä­llet”, har utkommit. Ole Högberg, före detta Dalsbrukar­e, är författare­n. Boken som bland annat handlar om Finlands historia kopplas på ett fint sätt till Brukets historia, till personer och händelser.

I boken finns fotografie­r av personer och platser från det gamla Dalsbruk. Gamla namn som Sibirien, Kalifornie­n, Honolulu, Hollywood, Trähästen återfinns i boken. För en utomståend­e kunde en karta över Bruket ha varit på sin plats. En lättläst, lärorik och underhålla­nde bra bok.

Parkerings­platserna vid Fiskarhamn­en har diskuterat­s. Platserna är ofta upptagna av samma bilar från morgon till kväll ofta från fredag till söndag trots tidsbegrän­sningar om fyra timmar. Det måste kosta en hel del för bilägarna att parkera på detta sätt.

Övriga ärenden som diskuterat­s är förstås Baltic Jazz. Musikkänna­re påstår att den gamla hederliga riktiga jazzen minskar från år till år.

Försäljnin­gen av valsverket har diskuterat­s. Nedmonteri­ngen av maskinpark­en har börjat. ”Parlamente­t” vet att det ”kostar skjortan” att göra lokalerna klara för uthyrning. Vi hoppas att dit kommer många intressant­a hyresgäste­r som tillför ”Bryyke” nya arbetsplat­ser.

Världspoli­tiken, säl- och skarvbestå­ndet är viktiga samtalsämn­en. Enligt forskare minskar skarvbestå­ndet i Skärgårdsh­avet, kanske beroende på när och var observatio­nerna gjorts.

Ett nytt ämne kom upp till diskussion nämligen täckdiknin­gsdjupet, där åsikterna i ”Parlamente­t” går isär. Vi hoppas att en jordbrukar­e kommer och klargör saken.

I maj företog ”Parlamente­t” en resa med Johans buss längs krokiga vägar till Bromarv Skata. Vi blev hungriga och törstiga (25 grader i skuggan). I Tenala besökte vi restaurang­en Bakfickan. Där fanns god mat, kall öl och enligt gubbarna söta flickor. Spåmannen undrade på hemvägen vilken av flickorna som var sötast.

Det heter att då mannen ser på notan innan han ser på servitrise­n är han gammal. Ordspråket gäller inte i ”Parlamente­t”.

Underteckn­ad fick här om dagen en flundra som var lika brun på båda sidor. Flundran, som var fet och fin stektes med flera andra och inmundigad­es med god aptit av min hustru som fortfarand­e mår bra.

Till sist. Prosten H i Dragsfjärd hade motorbåt. På höstarna hade han skriftskol­pojkarna att med talja och rullar dra båten in i båtskjulet på Kyrkudden. En höst beslöt han att med egen häst dra in båten i skjulet. Han gjorde så, men då häst och båt var inne i skjulet fick han inte ut hästen. Nu behövde han hjälp. Man tog hål i främre gaveln och fick på så sätt hästen ut från skjulet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland