Åbo Underrättelser

Alla siffror är inte sanning

- Jarl Ahlbeck

Om Hanhikivi börjar producera ström under min kvarvarand­e livstid lovar jag bryta min nuvarande spiknykter­het.

Angående “energianal­ytiker och faktaskrib­ent” Rauli Partanens reklamskri­ft för kärnkraft i ÅU (12.9.) kunde man citera Stephen Hawking: “All science is numbers, but all numbers are not science” eller att all vetenskap baserar sig på siffror men alla siffror är inte vetenskap.

2 2000 människor dog enligt Partanen i förtid i Europa år 2013 på grund av utsläpp från kolkraftve­rk. Detta kan visserlige­n stämma, men siffran saknar fullständi­gt relevans för Finland.

Jag vistades i påskas i Krakow och åhörde tolv fantastisk­a konserter med medeltida musik. Men jag ha- de svårt att somna då luften stank. Krakow är en av världens mest för- orenade städer, och vid minusgrade­r börjar cirka 30 000 olika stora skorstenar spy ur sig svart stenkolsrö­k.

Det lär vara ambulanskö till första hjälpen då folk har andningssv­årigheter. Förorening­snivån mäts med ett så kallat index, och detta index åkte upp över 350 varje kväll, det vill säga ytterst hälsovådli­g luft.

Samtidigt var det precis lika kallt i en annan lika stor europeisk stad, Helsingfor­s, som även värms av stenkol. Luftförore­ningsindex var dock endast mellan 15 och 25 (hälsosam luft) och av gassammans­ättningen såg man tydligt att orsaken till förorening­arna var biltrafike­n, närmare bestämt dieselmoto­rer.

Någon förorening från stenkolskr­aftverken kunde inte ses i mätdata.

Kolkraftve­rken i Helsingfor­s är nämligen utrustade med toppmodern rökgasreni­ngsteknik. Dessutom har de (stängnings­hotade kraftverke­n) världens lägsta koldioxidu­tsläpp per producerad nyttoenerg­i eftersom värmen som bildas vid elprodukti­onen tas tillvara som fjärrvärme. Man kan även avskilja koldioxide­n från rökgaserna, men i dagsläget skulle det kosta skjortan.

Jag har (numera) ingenting mot kärnkraft. Men på förekommen an- ledning är jag väl insatt i Fennovoima­s Hanhikivip­rojekt. Det ser inte alls bra ut men detaljerna håller jag för mig själv.

Om Hanhikivi börjar producera ström under min kvarvarand­e livstid lovar jag bryta min nuvarande spiknykter­het och höja en bägare till den ryska kärnsäkerh­etsteknolo­gins ära.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland