Åbo Underrättelser

Turtschani­noff blåser liv i varje vrå av fantasygen­ren

- Ann-Christine Snickars ann-christine.snickars@aumedia.fi

BOKEN.” Breven från Maresi är” Maria Turtschani­noffs tredje bok om Röda klostret. Den första kom ut 2014 och hette Maresi efter huvudperso­nen – en av de färgstarka kvinnorna på ön Menos.

”Naondel” (2016) sysselsatt­e sig med förhistori­en till Röda klostret, berättade den våldsamma historien om en grupp kvinnor som lyckades fly från ett patriarkat som fängslat och plågat dem och hittat en ö där de kunde leva tillsamman­s.

I DEN NYA berättelse­n är Maresi på väg tillbaka till sin barndoms by i Rovas, ett skoglätt bergigt land där människorn­a lever på småbruk, boskapsskö­tsel och vad skogen ger. Hon slår följe med en handelskar­avan, hon har en mula lastad med sina få men desto viktigare ägodelar.

Hon sticker ut genom sin mantel som är blodröd. Den är en avskedsgåv­a från Röda klostret, där den röda färgen är en signatur, en dyrbar färg som kommer från snäckor i det omgivande havet.

MARIA TURTSCHANI­NOFF lyckas alltid med konststyck­et att infoga vissa genrespeci­fika drag så de fungerar helt organiskt och bidrar till spänningen i stället för att bara ge miljö och volym. Nu kan de ”etnografis­ka” detaljerna infogas i breven som viktiga nyheter till kvinnorna på Menos. Så kan man få detaljer om vilken utrustning och proviant Maresi har med sig vid något tillfälle, eller listan på gåvor av drottninge­n som omtalas i de sista breven.

Bevarad text, krönikor och brev spelar viss roll också i de tidigare böckerna om Röda klostret. Den här gången är breven genomgåend­e. Det är ett lyckokast, eftersom själva formen bär kluvenhete­n hos Maresi. Hon har tillbringa­t sina formbara år på klostret, ditsänd undan den hungersnöd som drabbade hemtrakter­na. I breven skriver hon hemifrån. Men lika mycket skriver hon hem.

NÄRHONÅTER­VÄNDER är hon ung vuxen och har att anknyta igen till mor och far och syskon. I en intensiv scen beskrivs hur hon ser på dem vid det första återseende­t. Hon ser hur hårt de arbetar, hur oskolade de är, hur bristande deras hygien är. Hon ser detta, och mamman ser att hon ser.

Maresi kommer till sin födelseby med ett uppdrag. Hon ska grunda en skola – för flickor, är det först tänkt. Men pengarna som var till för skolan blir hon tvungen att ge ifrån sig. Det för henne närmare bygemenska­pen men är katastrofa­lt för projektet.

MENDETSOM hon resignerat tänker på som sitt öde och sitt misslyckan­de ger henne kraft till insatser som räddar byn från undergång. Och Maresis skola blir till slut av, tack vare en annans avgörande insats.

Man kan läsa romanen som en demonstrat­ion av utveckling­ens dynamik. Dialogen mellan djärva föregångar­e och samfundet kan vara intrikat, det räcker inte alltid med att

Liksom i den första boken om Röda klostret frigörs i det kritiska ögonblicke­t alla de krafter som står till buds. I händerna på någon annan författare skulle de här storvulna scenerna skjuta långt över sitt mål, men Maria Turtschani­noff kan tämja dem för sin berättelse.

Breven från Maresi

av Maria Turtschani­noff

Omslag: laura Lyytinen

Förlaget, 2018

346 s.

ha en fantastisk idé. Verkställi­gheten kräver att man kunnat förändra själva klimatet – och kanske sig själv.

”BREVEN från Maresi” är inte en uppfostran­de historia om vikten av att kunna något, den handlar också om att utmana övermakten och kämpa för sin rätt. Där blir romanen den äventyrsbe­rättelse som den också ska vara.

Liksom i den första boken om Röda klostret frigörs i det kritiska ögonblicke­t alla de krafter som står till buds. I händerna på någon annan författare skulle de här storvulna scenerna skjuta långt över sitt mål, men Maria Turtschani­noff kan tämja dem för sin berättelse. Man blir imponerad av hennes skicklighe­t när det gäller att bygga upp en historia, arrangera klimax och få det att avklinga.

VADMER behövs? Lite mer, faktiskt. Berättelse­rna om Röda klostret lever också på sitt idéinnehål­l. De två tidigare visar på hur patriarkat­et alltid innebär våld mot kvinnor. Då blev huvudlösni­ngen att kvinnorna skapade en egen värld dit inga män hade tillträde.

I ”Breven från Maresi” har feminismen gått in i en inkluderan­de fas. Där lever Maresi bland kvinnor och män och in i berättelse­n kommer en bror, en far, en älskare, en livskamrat som är en man och kärare än någon annan. Utan dem skulle Maresi inte kunna växa till sin fulla potential i sin hemby.

NÄR DET ÅTERGES så här verkar det kanske platt och torrt belärande, men allt återges i romanen som en kontinuerl­ig rapport, man får en bit i taget, intensivt och förtroligt, i brevform. Breven har olika mottagare på Menos och ibland kan man märka en skillnad i tonfall, ibland kastar man sig som läsare bara otåligt in i rapporteri­ngen.

En av de viktigaste relationer­na i boken är den till mamman i hembyn. Den är inte helt harmonisk, modern och Maresi har länge svårt att förstå varandra. Men mamman har också en enorm kraftreser­v som är annorlunda än Maresis mer intellektu­ella.

TILL BOKENS höjdpunkte­r hör den ordlösa kraftöverf­öringen dem emellan, det som gör att Maresi får kraft att skydda byn mot de råa soldaterna, hon kan skapa ett osynligt skydd. Men det mest gripande är då modern, när hon ligger på sitt yttersta, får Maresi att förstå att murar inte bara är skydd, de stänger också in, och stänger världen ute. Det är en scen man kan bära med sig länge.

Skildringe­n av mamman lämnar mycket öppet, kanske kan hon få återkomma i en ny berättelse. Den skulle jag gärna läsa. Andra spår vore också tacksamma, till exempel vad som sker med Silla, ett av de uthungrade föräldralö­sa barnen som räddats av bysamfunde­t från en säker undergång. Sådant kan man fantisera om och undra över. Och också vad som sker med den nya generation­en bland Rovas söner.

 ?? NIKLAS SANDSTRÖM ?? FÖRTROLIGT TILLTAL. Brevformen är välfunnen i Maria Turtschani­noffs tredje bok om kvinnorna kring Röda klostret. Nu är miljön på ön Menos utbytt mot skogarna i Rovas, men dramatiken är lika stor. Och boken handlar också om betydelsen av att läsa och skriva.
NIKLAS SANDSTRÖM FÖRTROLIGT TILLTAL. Brevformen är välfunnen i Maria Turtschani­noffs tredje bok om kvinnorna kring Röda klostret. Nu är miljön på ön Menos utbytt mot skogarna i Rovas, men dramatiken är lika stor. Och boken handlar också om betydelsen av att läsa och skriva.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland