Åbo Underrättelser

Trendanaly­tiker: Inred preci

» Nu är den enkla skandinavi­ska minimalism­ens tid förbi och det är färg och modiga stilar som gäller. Finlands största inrednings­mässa Habitare öppen till och med söndag.

-

Mässcentre­t i Helsingfor­s är fullt av färggranna väggar, möbler, blommönste­r och kakel.

De vita minimalist­iska och enkla hemmen finns fortfarand­e där men i mindre utsträckni­ng än tidigare.

– Den typiska skandinavi­ska stilen började redan för några år sedan tappa i popularite­t. Man måste ändå komma ihåg att trender alltid är subjektiva. Det finns inte någon kollektiv inrednings- eller modetrend som alla måste följa. Men trender finns det förstås alltid, säger Susanna Björklund, trendanaly­tiker och kurator för Habitares officiella trendinsta­llation Signals.

DE NIO STÖRSTA TRENDERNA JUST NU ENLIGT SUSANNA BJÖRKLUND:

Det ska inte längre vara minimalist­iskt och ingenjörsm­ässigt. Nu ska det vara mycket av allt.

Riklighet beskriver den pågående trenden ganska bra. Det här hör också ihop med lekfullhet­en.

Att blanda stilar kallar Björklund för clash-stilen och fenomenet härstammar från klädmodet. I dag är det helt okej att ha sidenklänn­ing och sportskor eller ett sportplagg och högklackat. Vi blandar hejvilt på olika klädstilar och det syns nu också i inrednings­trenderna.

Folk tänker inte mer som tidigare, att man till exempel inte kan ha en grön stol mot en vägg i en annan nyans av grönt. Du kan blanda stilar precis som du vill och det är okej. Nu är man modigare och framför allt folk som gillar färger vågar blanda olika färger. Man ser också olika former och textilier såsom sammet med till exempel bomull.

I mässcentre­t i Helsingfor­s 12–16.9

Öppet onsdag klockan 12–20, torsdag–fredag klockan 10–19 och lördag–söndag klockan 10-18.

Över 100 inhemska och utländska företag är på plats

Över 40 föreläsnin­gar med 80 talare

också av tidens andra. Visuella koder utvecklas väldigt långsamt och i är själva blinda för dem.

– Vad vi nu tycker är normalt och snyggt –som till exempel hur bilar ser ut, hår, smink och möbler – kan vi titta tillbaka på efter 20 år och säga ”oj, oj det ser ju konstigt ut”.

HURHITTARM­AN då sin egen smak om man inte har någon aning vad man gillar?

Enligt Björklund är det viktigt att lyssna på sig själv. Då man går hem till någon annan så känner man ofta något. Man kanske tycker att något är jättefint eller för färggrant för ens egen smak.

Du kan lära dig att tänka på hur du känner och fundera på varför eller varför du inte gillar något.

– Det hjälper också att titta på mycket, säger Björklund. Ju fler bloggar och tidningar du läser och foton på hem, inredning, restaurang­er och hotell du ser, desto lättare är det att definiera din egen smak.

BJÖRKLUND poängterar ändå att vi lever i ett informatio­nssamhälle med ett överutbud av idéer och trender. Din smak beror mycket på din bakgrund, ålder och behov. Många är också nyfikna och köper gärna nya saker. Något som du först kanske tyckte var hemskt blir du van vid, börjar tycka att är normalt och till slut kanske till och med snyggt.

Jag har så många gånger hört någon säga att ”nu har jag läst den här artikeln där någon människa har sagt att det är så trendigt att ha det och det”. Jag tänker alltid att ”jaaha då, det har jag inte sett eller hört om. Det finns så många trender”.

 ??  ?? INREDNINGS­TRENDER. Habitaremä­ssan i Helsingfor­s pågår till och med söndag gör nedslag i det senaste inom inredning.
INREDNINGS­TRENDER. Habitaremä­ssan i Helsingfor­s pågår till och med söndag gör nedslag i det senaste inom inredning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland