Åbo Underrättelser

TPS försäsongs­matcher:

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@aumedia.fi Sebastian Backman SPT

3.8 Pelicans –TPS 2–0

3.8 TPS – Sport 2–0

3.8 Lukko – TPS 2–5

3.8 TPS – Pelicans 0–2

9.8 TPS – Lukko 5–2

16.8 TPS – Tappara 2–5

23.8 TPS – Växjö Lakers 2–5

I måndags meddelade TPS att också backen Lauri Korpikoski är ur spel de kommande veckorna. Korpikoski misstänks ha drabbats av en hjärtmuske­linflammat­ion.

–Vi vet inte ännu hur länge han är frånvarand­e, men åtminstone 2–3 veckor, säger Kaskinen.

HCTPSTURKU­OY varslade om samarbetsf­örhandling­ar för två veckor sedan, eftersom företaget har gjort miljonförl­uster de senaste åren. Sparåtgärd­erna berör ändå inte den sportsliga sidan av verksamhet­en.

Spelarbudg­eten uppges vara oförändrad jämfört tidigare år och ligger på ungefär 2,3 miljoner euro. I DAGSLÄGET spelar åtta ligalag i rinkar med Nieminens önskemått. Problemet är att fyra andra rinkmått används, allt från 28 x 58 meter till 30 x 60 meter.

Eller problem och problem – är det verkligen ett? Nieminen svarar ja på frågan, medan Kärpäts guldtränar­e Mikko Manner och Sportkapte­nen Erik Riska säger nej.

– Personlige­n skulle jag inte ha någonting emot att alla skulle spela i likadana rinkar, men skillnader­na håller intresset uppe, säger Riska, vars lag har den minsta rinkstorle­ken i ligan.

Han får medhåll av Manner:

– Jag tycker att olika rinkstorle­kar är en rikedom. Det gör att lagen får en egen hemmaborg och motståndar­na tvingas brottas med det. Det gör att spelare vänjer sig vid att klara sig i ovana förhålland­en, vilket ger dem en skjuts framåt.

MEDJÄMNA mellanrum brukar olika krafter lobba för att Finland ska ta efter den nordamerik­anska modellen och införa smalare rinkar. Varför? Spelet blir snabbare och intensivar­e samtidigt som unga löften lär sig att prestera i ”rätt” rinkstorle­k. Källa: Urheiluleh­ti

De ska ändå till NHL en vacker dag.

Trots att Nieminen vill se en förändring vill han inte se rinkar med NHL-mått i Finland.

– Spelet i Europa skiljer sig från i USA. Kulturen är annorlunda och det ska vi hålla fast vid. En hybridmode­ll är det bästa.

SKULLE INTE lovande unga gynnas av spel i smal rink?

–Så kan man inte tänka. De unga får redan tillräckli­gt med chanser.

Erik Riska håller med och tar Sverige som exempel. I vårt västra grannland är rinkarna av måttet 30 x 60 meter – men Sverige producerar ändå NHL-proffs på löpande band.

–Stora rinkar utvecklar också spelare, säger Riska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland