Åbo Underrättelser

SFP:s egna lista väcker motstridig­a känslor bland kandidater­na

Valförbund skulle ha gett större trygghet – men egen lista ger flera möjlighete­r, säger Bergqvist och Schauman. Guseff tvekar om sin kandidatur.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

SFP:s tre kandidater som redan tackat ja till en kandidatur i riksdagsva­let 2019 ser både fördelar och nackdelar med kretsstyre­lsens beslut att gå till riksdagsva­let 2019 på egen lista. Niklas Guseff, Sandra Bergqvist och Ida Schauman har lite olika åsikter

om beslutet.

Mest tveksam är sjöbevakar­en Guseff. För honom var den egna listan en överraskni­ng och han hade hoppats på ett valförbund.

BESLUTET FÅR också konsekvens­er för hans kandidatur. Som sjöbevaka- re räknas han som militärper­son och får inte vara partipolit­iskt aktiv. Den egna listan ställer honom därför inför en helt ny situation.

I ett primärval inom SFP skulle han ha kunnat ställa upp och om han blivit huvudkandi­dat skulle han sannolikt ha blivit invald och kunnat ta tjänstledi­gt under riksdagsva­let och sin mandatperi­od. Nu måste han ta sig en tankeställ­are.

– JAG MÅSTE fundera om det är möjligt för mig att ge mig med i leken. Om jag kandiderar på egen lista kan jag inte vara på jobb och mås- te ta oavlönad tjänstledi­ghet. Med 17 jämnstarka kandidater är möjlighete­n att bli invald mycket mindre än som SFP:s toppkandid­at i ett valförbund, säger Guseff.

Han hoppas ändå att den egna listan sätter fart på kretsen och ger flera kandidater en möjlighet att träda fram.

FÖR SFP:S i Åbo ordförande Ida

Schauman som har närvarorät­t i SFP:s kretsstyre­lse kom beslutet om den egna listan inte som någon direkt överraskni­ng. Som styrelseme­dlem hade hon följt processen på nära håll och visste vad som var att vänta.

– Det är svårt att säga vad som är rätt eller fel. En egen lista är alltid en chansning, men samtidigt spännande och utmanande. Det är inte alls omöjligt att trygga det åboländska mandatet. Vi har också i valför- bunden fått så många röster att det skulle ha räckt till ett mandat.

FÖRDELEN MED den egna listan är att den engagerar fältet och ger möjlighet att fånga upp nya väljare, säger Schauman. Hon ska nu sätta sig ner tillsamman­s med sin kampanjgru­pp för att göra upp strategin inför sin kampanj. Hon räds inte konkurrens­en från de 16 övriga kandidater­na.

– Det är en bra och positiv sak med konkurrens. Den mobilisera­r partifälte­t och väljarna och vi får nya namn med i den åboländska politiken. Den ger oss också möjlighet att nå nya väljare utanför våra traditione­lla målgrupper. Det ska bli roligt med ett öppet race.

DEN TREDJE kandidaten som redan meddelat om sin kandidatur är Sandra Bergqvist, teamledare för det svenska teamet vid Finlands kommunförb­und och tidigare styrelseor­dförande för Väståbolan­ds stad. Hon säger att beslutet om en egen lista inte var helt oväntat.

– Det finns både fördelar och nackdelar med den. Men nu gäller det att köra stenhårt för att trygga vårt mandat, vilket är det viktigaste.

NU BLIR kampanjupp­lägget ett helt annat än i ett valförbud med endast 2–3 kandidater. Kampanjen blir både större och synligare, säger Bergqvist.

– Det är klart att det blir ett annat upplägg, men det förändrar inte min kampanj och mitt beslut att ställa upp. För SFP är det nu allt eller inget som gäller och vi ska satsa allt i vår kampanj.

 ?? DAN LOLAX ?? SANDRA BERGQVIST. Kör stenhårt för att trygga det åboländska mandatet.
DAN LOLAX SANDRA BERGQVIST. Kör stenhårt för att trygga det åboländska mandatet.
 ?? ÅU-FOTO ?? NIKLAS GUSEFF. Tvekar om sin kandidatur.
ÅU-FOTO NIKLAS GUSEFF. Tvekar om sin kandidatur.
 ?? ANJA KUUSISTO ?? IDA SCHAUMAN. Ser fram emot ett öppet race.
ANJA KUUSISTO IDA SCHAUMAN. Ser fram emot ett öppet race.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland