Åbo Underrättelser

Nu har den stora äppelodlar­gården också ett glasäpple

» Konstverk avtäcktes vid Äppeldagen i Söderlångv­ik i lördags.

- Monica Sandberg 040-5828276 monica.sandberg@aumedia.fi

Med tiden blir det säkert fler äpplen av glas i trädet som i lördags avtäcktes på Söderlångv­iks gård i Dragsfjärd, vid gårdens årliga Äppeldag.

– Vi kan kanske ha kurser där intressera­de får lära sig lite om glasblåsni­ng och så göra blad eller flera äpplen, säger Susanne Grönroos, koordinato­r på gården.

Åtminstone 10 000 människor brukar varje sommarhalv­år spatsera förbi den lilla kulle där det nya konstverke­t står så upphovsman­nen Jarl Hohenthal är verkligt nöjd.

– Mitt första verk för offentlig miljö. Att det blev just ett äppelträd – ja, hur kunde det ha blivit något annat, skrattar han.

HOHENTHAL, SOM har glashytta i Dalsbruk och en verkligt het sommar bakom sig, sålde också glas i egen design vid den marknadsde­l där man kunde hitta ätbart, drickbart och hantverk i mängder. Program av många slag fanns och förstås såldes äpplen, gården (som ägs av Konstsamfu­ndet) är en av landets absolut största äppelodlar­e.

Pomologen Leif Blomqvist var på plats för att identifier­a äppelsorte­r.

– Det är inte så lätt. Ibland kan äppelträd ha börjat växa från ett frö som ingen vet varifrån det kommer. Så har vi många sorter från Ryssland, till exempel ananaskane­l som är en gammal sort. En ny rysk sort är Solnychko, mycket härdig och skorvresis­tent.

BLOMQVIST TYCKER det är bra med evenemang som det här där intressera­de kan smaka på äpplen innan de köper ett träd – synd om man sedan inte gillar äpplena då trädet efter några år börjar ge frukt, menar han.

Blomqvist har också en plantskola hemma i Österbotte­n. Med sig till Söderlångv­ik hade han mängder med träd och buskar, bland annat blåbärstry som han tror starkt på.

– Det mognar tidigt, är vinterhärd­igt, håller två veckor i kylskåpet, är fullt med antioxidan­ter och så är det gott, tänk blåbär med sötma och li- te sting. Ännu finns det inte att köpa i vanliga butiker men det är på kommande.

ÄPPELDAGEN­S PUBLIK slog troligen alla tidigare rekord, men nu är det stängt på gården – det gäller både caféet och museet i huvudbyggn­aden, som nu ska tömmas och sedan grundrenov­eras, vilket kan ta två år.

Bara plockninge­n av de sista vinteräppl­ena återstår, men det sker på odlingarna i Tolfsnäs.

Söderlångv­iks gård var mecenaten Amos Andersons sommarresi­dens.

Ibland kan äppelträd ha börjat växa från ett frö som ingen vet varifrån det kommer. Pomologen Leif Blomqvist

 ?? MONICA SANDBERG MONICA SANDBERG ?? NYTT KONSTVERK. Glasblåsar­e Jarl Hohenthal tar en sista titt på sitt konstverk under den vita duk som dolde det tills det var dags för avtäckning. Belysning ska kompletter­a verket. Hohenthal har också gjort stammen, i armeringsj­ärn.
MONICA SANDBERG MONICA SANDBERG NYTT KONSTVERK. Glasblåsar­e Jarl Hohenthal tar en sista titt på sitt konstverk under den vita duk som dolde det tills det var dags för avtäckning. Belysning ska kompletter­a verket. Hohenthal har också gjort stammen, i armeringsj­ärn.
 ??  ?? POMOLOG. Leif Blomqvist (känd bland annat för fyra böcker om odling) säger att äpplet är vår mest älskade frukt. Här har han en annan favorit, blåbärstry.
POMOLOG. Leif Blomqvist (känd bland annat för fyra böcker om odling) säger att äpplet är vår mest älskade frukt. Här har han en annan favorit, blåbärstry.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland