Åbo Underrättelser

Svår resa med gott slut

» När Shiwan Ahmed besöker Sarlinska skolan tredje gången på tre år har han ett glädjebuds­kap att leverera – och han gör det på finska.

- Anja Kuusisto 050 400 2352/anja.kuusisto@aumedia.fi

I Sarlinska skolans auditorium bänkar sig närmare 50 elever när Shiwan-Ahmed ska berätta sin historia.

Följande lektion är de ännu fler, och han berättar igen. Hans stödperson och vän Monica Hedström-Järvinen berättar också, hon gör det på svenska eftersom Ahmed lär sig finska.

ALLA ELEVER han träffar är sjundeklas­sare så trots att han har besökt skolan förr har de inte träffat honom tidigare. Men inom ramen för sina modersmåls­timmar har de jobbat med flyktingfr­ågor och nu står Shiwan framför dem och är beredd svara på frågor.

– Hur länge tog resan, ville Vincent Ducander veta.

En månad ungefär, är svaret. Två veckor av det var i Tyskland, en slags time out efter de ohyggliga veckorna innan.

Resan började ett dygn efter att Shiwan Ahmed hade fått hot nummer två om att han bör ansluta sig till Daesh (Islamiska staten eller IS). Han flydde över hemlandets gräns till Turkiet, via Grekland och Tysk- land till Finland.

Hit kom han som irakisk asylsökand­e i juli 2015.

HANKOM alltså några månader innan det började komma större grupper med asylsökand­e och han kom till just Finland av en viss orsak, den kvinna han hade börjat nätdejta tidigare bodde nu i Pargas.

Nour Sorki är från Syrien och har fått kvotflykti­ngstatus i Finland, så hon skulle få stanna här permanent. I dag är Shiwan och Nour gifta och har två barn, dottern Lara är lite över två år, lillasyste­r Tia är sju månader.

– Vad är annorlunda när du jämför Irak och Finland, vill Emilie von Bergmann veta.

– Allt, säger Shiwan, allt är annorlunda. Kanske allra mest det att du får säga din åsikt här.

Värdet i att du får tycka annorlunda än de som har makten blir vädligt tydligt när Shiwan Ahmed berättar om hotelserna kring hans ovilja att ansluta sig till IS. Han säger också att religiosit­eten i hemlandet och indelninge­n i sunnin, shia och andra grupper har stor betydelse. Själv har han konvertera­t till kristendom och det är något han fortfarand­e inte kan berätta för sin familj i Irak; det skulle också utsätta dem för fara.

ELEVERNA ÄR PÅ det klara med att Irak och Afghanista­n nyligen har förklarat sig ovilliga att ta emot personer som tvångsavis­as, så just nu kan inte Finland sända någon tillbaka till dessa länder. Men avvisning höll tidigare på att bli Shiwan Ahmeds öde, trots att han gjorde en ny asylansöka­n där han hänvisade till att han numera har familj med fru och barn.

– Shiwan var ett år i Finland innan det första beskedet kom, 2016. Han fick avslag på sin asylansöka­n, säger Monica Hedström-Järvinen.

– Jag kan inte fara tillbaka, då mister jag livet, var min tanke, säger Shiwan.

Med Hedström-Järvinen med fleras hjälp överklagad­es beslutet, då Shiwan hunnit bli pappa och gifta sig i Finland tänkte man att Förvaltnin­gsdomstole­n skulle ompröva Migris beslut.

– Det var en väntan på ett år och så kom ett avslag igen. Det var en chock och en väldigt tung tid, säger Hedström-Järvinen (ÅU 5.10.17). SHIWANAHME­DHOTADES av avvisning och familjen vågade inte öppna sin ytterdörr för främmande i rädsla för att polisen för honom i förvar inför en avvisnings­resa.

Samtidigt fortsatte arbetet för att han skulle få stanna, man övervägde kyrkoasyl i samråd med församling­en i Pargas och vädjade om HFD:s verkställi­ghetsförbu­d för avvisninge­n.

Tre månader efter avvisnings­beskedet utfärdade HFD ett verkställi­ghetsförbu­d.

– Då Shiwans muslimska tro dessutuom hade börjat vackla konvertera­de han i stället förra våren till kristendom. Vi gjorde en helt ny asylansöka­n till Migri, och det tog några veckor innan han kallades till Migri på hörande, berättar Hedström-Järvinen.

Efter det tog det endast tre veckor innan ett efterlängt­at beslut kom, han fick uppehållst­illstånd för fyra år (ÅU 27.7.18).

Under tiden för avvisnings­hotet läste Shiwan finska i smyg, då han inte kunde eller fick delta i något i samhället. Men den här hösten går han på finskakurs och en praktikper­iod med jobb ska börja.

– Pargas kyrkliga samfälligh­et ger mig praktikjob­b, säger Shiwan Ahmed.

 ??  ??
 ?? ANJA KUUSISTO ?? BERÄTTAR FÖR SJUOR. Shiwan Ahmed (th) berättar sin historia och vännen Monica Hedström-Järvinen (ryggen mot kameran) förklarar på svenska för Sarlinskas elever.
ANJA KUUSISTO BERÄTTAR FÖR SJUOR. Shiwan Ahmed (th) berättar sin historia och vännen Monica Hedström-Järvinen (ryggen mot kameran) förklarar på svenska för Sarlinskas elever.
 ??  ?? STÄLLDE FRÅGOR. Sjuorna Emilie von Bergmann (framme i ljusrött) och Vincent Ducander (andra raden, mitt i bild) ställde frågor till Shiwan Ahmed.
STÄLLDE FRÅGOR. Sjuorna Emilie von Bergmann (framme i ljusrött) och Vincent Ducander (andra raden, mitt i bild) ställde frågor till Shiwan Ahmed.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland