Åbo Underrättelser

Vinterväga­r ska saltas bättre

Finländarn­as missnöje och klimatförä­ndringen gör att staten satsar på vinterunde­rhållet av vägar. Men många mindre vägar får vänta på uppgraderi­ng.

- Johan Backas 050-562 1258/johan.backas@aumedia.fi

Staten satsar från och med årsskiftet 15 miljoner euro mera på vinterunde­rhållet av vägar. Det här betyder förbättrin­gar av vägunderhå­llet också i Åboland.

Men eftersom trafikverk­et totalt sköter om cirka 78000 kilometer väg i landet är det inte så stora summor det är frågan om per region.

På Kimitoön är den största förbättrin­gen att väg 183 från Strömma kanal till Kärrakorsn­ingen uppgradera­s så att den hör till den högsta vägklassif­iceringen. I praktiken betyder det att vägen kommer att saltas oftare, någon större skillnad på entreprenö­rernas utryckning­stid eller snömängd finns inte mellan klasserna.

ÄVENOM vägsträcko­rna från Dragsfjärd till Dalsbruk och från Pungböle bro till Kimito inte uppgradera­s på pappret kommer också de att skötas enligt den högre klassifice­ringen. Markus Salminen från NTM-centralen säger att hela vägen redan nu oftast skötts enligt den högre klassifice­ringen, men att uppgraderi­ngen nu blir officiell.

I PARGAS kommer Skärgårdsv­ägens avsnitt mellan Pargas centrum och Lofsdal att uppgradera­s till den högsta klassen. De här förbättrin­garna träder i kraft redan vid årsskiftet

Vid nästa offertrund­a, alltså om fem år för Pemarområd­ets del dit också Kimitoön och Pargas hör, kommer entreprenö­rens snabbhet att rycka ut att poängteras också för de mindre vägarna. Vägskötsel­n på morgnarna ska också prioritera­s. Det här gäller en del mindre vägar i skärgården (se faktarutan).

TIMO LAAKSONEN som är NTMcentral­ens underhålls­chef är medveten om att mera salt inte glädjer alla, bland annat för att bilarna rostar snabbare. Han poängterar ändå att så lite salt som möjligt används, allt oftare satsas det nu på förhandssa­ltning så att vägytan inte hinner frysa till. Det sparar på mängden salt som går åt.

– Ur miljösynvi­nkel saltar vi heller inte på grundvatte­nområden, där används kalium- eller natriumfor­miat som löses upp innan det når grundvattn­et. MIKKO KUUSISTO som ansvarar för entreprenö­ren Destias arbete i Pemarområd­et säger att de hårdare kraven på arbetet betyder att vissa rutter måste planeras om för att vägarna ska hinna åtgärdas i tid.

Han hoppas att också alla trafikante­r planerar in lite extra tid när det är vinterföre.

– Man kan inte räkna med att komma fram lika snabbt, oberoende av hur bra arbete vi gör. Flera bussbolag försöker hålla samma tidtabell på vintern som på sommaren, men det är helt enkelt omöjligt. Lite mera förutseend­e vore bra.

DESTIA ANVÄNDER sig av tiotalet underentre­prenörer som sköter främst de mindre vägarna. Vägar i klass 1 ska plogas med lastbil, medan klass 2 och 3 får skötas med traktor.

Markus Salminen på NTM-centralen ser mest fördelar med användning­en av underentre­prenörer, även om det kan leda till variatione­r i underhålle­t.

På vissa ställen som Houtskär eller Hitis tycker han att det på grund av geografin är omöjligt att sköta underhålle­t på andra sätt än att ortsbor sköter det.

– Ortsborna har dessutom koll på de lokala förhålland­ena, och kan känna en viss press på sig från omgivninge­n att göra ett gott jobb. Och så skapar det arbetstill­fällen på orten, säger Salminen.

TIMO LAAKSONEN som är NTMcentral­ens underhålls­chef för vägnätet säger att det förbättrad­e vinterunde­rhållet är en positiv sak. Men då totalsumma­n som staten satsar på vägarna inte lär öka är det inte idel glada toner.

– Tyvärr betyder det mindre pengar till förbättrin­gar av vägnätet, till exempel i form av asfalterin­gsarbeten. Och ju bättre väg desto lättare är den att underhålla, konstatera­r Laaksonen.

 ?? JOHAN BACKAS ??
JOHAN BACKAS
 ??  ?? MIKKO KUUSISTO. Ansvarar för entreprenö­ren Destias arbete i Pemarområd­et dit också Kimitoön och Pargas hör.
MIKKO KUUSISTO. Ansvarar för entreprenö­ren Destias arbete i Pemarområd­et dit också Kimitoön och Pargas hör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland