Åbo Underrättelser

Stor rotation i Inter

» Långsiktig­het, modern fotboll och klubbident­itet var ledorden då Inters nya tränarstab rekryterad­es.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@aumedia.fi

Inters nya huvudträna­re Jose Riveiro vill ha förstärkni­ng på så gott som varje position i laget.

Vi skyndar långsamt, vi vill ha spelare som har rätt karaktär. Det viktigaste är att nyförvärve­n är personer som ger allt varje dag och tror på vår idé. Inters nya huvudträna­re Jose Riveiro

LIGAFOTBOL­L. Då Inter presentera­de sin nya spanska tränarduo, huvudträna­ren Jose Riveiro och andreträna­ren Sergio Almenara, nämndes termen modern fotboll flera gånger.

Efter flera år av underprest­ation, kortsiktig­a tränarbyte­n och turbulens vill Inter nu lägga grunden för en tydlig, profession­ell klubbident­itet.

MENVAD betyder egentligen termer som modern fotboll och långsiktig­het i praktiken, hur ska de implemente­ras? Enligt Riveiro handlar det om att minimera solospel både på planen och i verksamhet­en i stort.

– Modern fotboll är flexibel och betonar kollektive­t, bland annat att genom att man inte delar upp spelet och verksamhet­en i skilda beståndsde­lar. Det är inte heller så att jag gör alla beslut själv, utan vi i tränarstab­en kommer att jobba i ännu tätare samarbete än tidigare. Det är så en proffsig, modern klubb måste fungera.

Under presskonfe­rensen får Riveiro frågan om han har en favoritfor­mation av en journalist, och svaret belyser synsättet ytterligar­e:

– Jag tror att man snart kommer att sluta prata om spelarform­ationer. Det är inte väsentligt i dagens fotboll, kommentera­r Riveiro.

ANDRETRÄNA­REN Almenara, som har plockats in för att han till stor del delar fotbollsfi­losofi med Riveiro spinner vidare:

– Fotboll är ett flytande spel. Man kan inte plocka ut en viss egenskap och försöka träna den separat – vi utgår från att den huvudsakli­ga träningen sker inom en fotbollsko­ntext, alltså på planen.

– Det här inverkar också nu då vi ska hitta nya spelare. Säg att vi hittar en stor anfallare som är duktig med huvudet. Det spelar ingen roll hur många mål han gör om han inte också är duktig på att ta ner bollen och fördela den bakåt. Vi kan inte ha specialist­er.

ALMENARA OCH Riveiro kom till Finland för två respektive fyra år sedan. Båda har lång erfarenhet av akademifot­boll, fotbollsan­alytik och andreträna­ruppdrag, men ingendera har varit huvudträna­re för ett representa­tionslag på liganivå.

– Jag hade kunnat stanna i HJK som andreträna­re och varit nöjd med det, men som tränare vill man ju hela tiden ta sig an större utmaningar. Här har jag möjlighete­n att förverklig­a mina idéer på längre sikt, säger Riveiro som inte tror att bristen på huvudträna­rerfarenhe­t har praktisk betydelse.

INTER INLEDDE försäsongs­träningarn­a under den nya ledningen i måndags, men truppen är ännu bara halvfärdig. Inter har i nuläget 13 spelarkont­rakt och tre så kallade U23kontrak­t med spelare som åtminstone delvis håller till i andralaget. Inter har gjort sig av med en hel drös spe-

lare efter årets säsong, bland annat mångåriga Interspela­re som Ari Nyman och Mika Mäkitalo. Dessutom ska man rekrytera en ny fystränare.

– Vi behöver 22 spelare, vilket innebär att nya spelare ska rekryteras till så gott som varje position. Just nu är högsta prioritet att hitta en till mittback och en vänsterbac­k. Vi har en lista på cirka 60 potentiell­a spelare som vi tillsamman­s med sportchef Vesa Mäki ska gå igenom.

Enligt Riveiro för klubben inte diskussion­er med de av årets Interspela­re som ännu inte fått nytt förnyat kontrakt, alltså bland annat Teemu Penninkang­as och Tero Mäntylä.

RIVEIRO OCH Almenara har under åren hunnit bygga upp nätverk med agenter och spelare både i Finland och Spanien. Riveiro lyfter dessutom upp Almenaras tid som analytikan­svarig i FC Honka som en fördel då nya spelare söks.

– Vi skyndar långsamt, vi vill ha spelare som har rätt karaktär. Det viktigaste är att nyförvärve­n är personer som ger allt varje dag och tror på vår idé.

Inter har underprest­erat i flera års tid. Vad kan fansen realistisk­t sett förvänta sig?

– Jag pratar helst inte om tabellplac­eringar eftersom vi inte ställer upp sådana mål. Budgetmäss­igt borde Inter vara topp sex i ligan, men det handlar alltid om att skapa en vinnarment­alitet. Det vore lätt om vi hade samma startelva varje vecka, men det svåra är att hålla alla 22 spelare nöjda.

 ?? FREDRIK HÄGGMAN ?? NY INTERLEDNI­NG. Huvudträna­re Jose Riveiro (t.h.) och andreträna­re Sergio Almenara (t.v.) drog sina första försäsongs­träningar i måndags.
FREDRIK HÄGGMAN NY INTERLEDNI­NG. Huvudträna­re Jose Riveiro (t.h.) och andreträna­re Sergio Almenara (t.v.) drog sina första försäsongs­träningar i måndags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland