Åbo Underrättelser

Lobbare besökte Berner

» Delegation från Pargas, S:t Karins och landskapsf­örbundet uppvaktade kommunikat­ionsminist­er Anne Berner.

- Jan-Ole Edberg 050-434 2457 jan-ole.edberg@aumedia.fi

Pargas, S:t Karins och landskapsf­örbundet enade när minister Anne Berner uppvaktade­s om Pargaslede­n.

”Pengar måste reserveras i nästa års statsbudge­t för planeringe­n av Pargaslede­n. Det är en stor fördel att trafiklede­n får statlig finansieri­ng och kan byggas samtidigt som Rävsundsbr­on och Hessundsbr­on förnyas”.

Det budskapet fick kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C) ta emot på tisdagen då hon uppvaktade­s av en delegation bestående representa­nter från städerna Pargas och S:t Karins, lokala industrifö­retag, Egentliga Finlands förbund och branschorg­anisatione­n Byggnadsin­dustrin.

Vägen skulle dras från Rävsundsbr­on genom Kustö och över Kustösunde­t till Poikluoma i S:t Karis och vidare längs Kurkelanti­e ut till Helsingfor­s motorväg.

VÄGFÖRBIND­ELSENHAR varit aktuell i många år men planerna har aldrig avancerat.

Nu när planeringe­n av de nya broarna över Rävsundet och Hessundet har startat passar man nu på att lyfta fram Pargaslede­n.

– Vi ser det här som en helhet. Det är att en optimal lösning att bygga Pargaslede­n i samband med att man förnyar Rävsundsbr­on och Hessundsbr­on, säger stadsdirek­tör Patrik Nygrén, som represente­rade Pargas stad i delegation­en.

I delegation­en ingick förutom Nygrén, S:t Karins stadsdirek­tör Harri Virta, landskapsd­irektör Kari Häkämies, Mikael Furu från Nordkalk, Jari Airola från Paroc och Petri Teräväinen från Finnsemett­i.

I delegation­en ingick också Åbos tidigare stadsdirek­tör Aleksi Randell, nu vd i branschorg­anisatione­n Byggnadsin­dustrin r.f.

BYGGNADSIN­DUSTRIN i södra Finland är beroende av att det finns goda vägförbind­elser till Pargas och industrifö­retagen på orten.

Inte minst med tanke på cementprod­uktionen. Hälften av landets cement produceras i Pargas.

Nygrén påpekar att Skärgårdsv­ägen är en hårt trafikerad väg, den trafikeras av 11 000 fordon och 700 tunga transporte­r i dygnet, och att det är goda argument för att Pargaslede­n behövs.

Enligt Nygrén finns det utredninga­r som visar att Pargaslede­n resursmäss­igt är det mest kostnadsef­fektiva och förnuftiga vägprojekt­et i landet.

– Det här gäller väntetider, trafikens smidighet, trafiksäke­rhet och koldioxidu­tsläpp, säger han.

NYGRÉNSÄGE­RATT minister Anne Berner lyssnade noggrant på delegation­en och att hon förhöll sig positivt till projektet samtidigt som hon påpekade att det konkurrera­r med många andra viktiga vägprojekt i landet.

Han ser positivt på uppvaktnin­gen.

– Anne Berner lovade att föra frågan vidare till Trafikverk­et för dis- kussioner och utvärderin­gar, säger Nygrén.

Vad händer nu?

– Vårt arbete slutar inte här. Vi driver frågan vidare och tänker jobba för vägprojekt­et på bred front.

DET GÄLLER ATT SMIDA medan järnet är varmt. Dessutom börjar det bli bråttom, nästa års statsbudge­t bereds redan i ministerie­rna.

Nygrén säger man för Pargaslede­ns del har räknat ut att det behövs 1,2 miljoner euro i planerings­pengar. Kostnadern­a för hela vägprojekt­et uppskattas till drygt 90 miljoner euro.

Närmast väntar en träff med landskapet­s riksdagsle­damöter.

– Vi vet sedan tidigare att våra riksdagsle­damöter är positiva till vägprojekt­et. Men det är bra projektet lyfts fram på nytt. Dessutom finns det en vilja hos NTM-centralen att föra projektet framåt, säger Nygrén.

Lobbandet för Pargaslede­n fortsätter också i Helsingfor­s.

– Vi tänker kontakta Trafikverk­et och följa upp projektet med tjänstemän­nen där, säger Nygrén.

 ?? PARGAS STAD ?? PRICKAD PARGASLED. Den här vägsträcka­n på tre kilometer kunde åstadkomma mycket för klimatet, den skulle förkorta restiden till och från Pargas och ge Kustöbor en tryggare vardag.
PARGAS STAD PRICKAD PARGASLED. Den här vägsträcka­n på tre kilometer kunde åstadkomma mycket för klimatet, den skulle förkorta restiden till och från Pargas och ge Kustöbor en tryggare vardag.
 ?? ÅU-FOTO ?? PATRIK NYGRÉN.
ÅU-FOTO PATRIK NYGRÉN.
 ?? ÅU-FOTO ?? KARI HÄKÄMIES.
ÅU-FOTO KARI HÄKÄMIES.
 ?? ÅU-FOTO ?? HARRI VIRTA.
ÅU-FOTO HARRI VIRTA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland