Åbo Underrättelser

Gröna ifrågasätt­er Saml:s samarbetsv­ilja i trafikfråg­or

» Utkastet för generalpla­n för Åbo centrum innehåller inte förslag om bilfritt på Domkyrkobr­on och Aurabron.

- Dan Lolax 050-589 2592/dan.lolax@aumedia.fi

De gröna i Åbo, som betonar vikten av begränsad privatbili­sm i stadens centrum, har åkt på ett rejält bakslag.

Under den här mandatperi­oden har partiet haft generalpla­nen för Åbo centrum som en av de viktigaste frågorna för partiet. I planen har förslaget om att göra Domkyrkobr­on och Aurabron bilfria varit en hörnsten.

UTKASTET FÖR generalpla­nen för Åbo centrum klubbades igenom i stadsstyre­lsen i måndags, men ut- an tjänstemän­nens förslag om att begränsa biltrafike­n på Domkyrkobr­on till fördel för kollektivt­rafiken och cyklister och fotgängare.

Slutliga beslut om Aurabron tas i ett senare skede.

FÖRSLAGET STRÖKS redan när utkastet behandlade­s tidigare i stadsmiljö­nämnden.

I stadsstyre­lsen ville De grönas Jukka Vornanen att utkastet på den här punkten skulle ändras till tjänstemän­nens ursprungli­ga förslag.

Vornanens förslag röstades ner 9–5 efter att De gröna fick stöd av endast Vänsterför­bundet.

Det betyder att utkastet åker på utlåtander­unda utan förslaget om bilfria centrumbro­ar, något som storligen irriterar De gröna.

FULLMÄKTIG­EGRUPPENS ordförande Niina Ratilainen säger att tjänstemän­nens förslag utgår från den centrumvis­ion som fullmäktig­e kommit överens om, liksom från de ambitiösa som fullmäktig­e beslutat om och från de stundande kollektivt­rafikbeslu­ten.

Vare sig Åbo går in för spårvagnar eller eldrivna ledbussar så har tanken varit att de måste få egna körfält. Därför var det motiverat att göra Domkyrkobr­on och Aurabron bil- fri, säger Ratilainen.

– Stadsstyre­lsens beslut går emot fullmäktig­es tidigare beslut.

STEN PÅ DE grönas börda är att stadsstyre­lsen godkände att gatuparker­ingar i centrum blir gratis i december, efter klockan 14 på vardagar och hela dagen på veckoslute­t.

Beslutet rör 600 parkerings­platser i centrum och De gröna ser beslutet som ett stöd till privatbili­smen.

– Det är intellektu­ellt oärligt att motivera det med arbetet med torgparker­ingen när man länge känt till vad det arbetet skulle orsaka och kunde ha hittat bättre lösningar tillsamman­s, säger Ratilainen och riktar kritiken också mot stadsdirek­tör Minna-Arve och biträdande stadsdi- rektören Jarkko Virtanen, som har samlingspa­rtistisk respektive socialdemo­kratisk partibok.

NÄR DESSUTOM cykeltrafi­kplanen för centrum, som redan tidigare skjutits fram från den förra fullmäktig­eperioden till denna, ännu låter vänta på sig säger Ratilainen att De grönas samarbete med Samlingspa­rtiet har tagit sig en törn.

– Det väcker frågor om vad samarbetet går ut på.

 ??  ?? BLIR EJ BILFRI. Tjänstemän­nen hade ursprungli­gen föreslagit att Domkyrkobr­on skulle vikas åt kollektivt­rafik och åt cyklister och fotgängare. Det förslaget ströks.
BLIR EJ BILFRI. Tjänstemän­nen hade ursprungli­gen föreslagit att Domkyrkobr­on skulle vikas åt kollektivt­rafik och åt cyklister och fotgängare. Det förslaget ströks.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland