Åbo Underrättelser

Klimatförä­ndring och missnöje leder till bättre underhåll

» Bilister på flitigt trafikerad­e vägar och tung trafik är de stora vinnarna.

- Erik Sandström/SPT & ÅU

Förra vintern var väldigt svår. Ett av företagen som sköter plogningen berättade att de ryckte ut oftare i januari än de brukar göra under ett helt år.

Flera år i rad har missnöjet vuxit när det gäller vinterunde­rhållet av vägarna och förra vintern var speciellt svår.

Trafikverk­ets nya riktlinjer för hur vägnätet ska hållas fritt från snö och is träder i kraft vid årsskiftet och det är framför allt den tunga trafiken som prioritera­s.

MEDFEMTON miljoner i tilläggsbu­dget ska nästan 12 000 kilometer väg prioritera­s högre än tidigare.

Det är 15 procent av statens vägar men på dem kör 30 procent av trafiken.

– Förra vintern var väldigt svår. Ett av företagen som sköter plogningen berättade att de ryckte ut oftare i januari än de brukar göra under ett helt år, säger Trafikverk­ets generaldir­ektör Kari Wihlman. EN ORSAK till att Trafikverk­et får mer resurser och förnyar riktlinjer­na är att missnöjet har vuxit år för år bland väganvända­rna.

En annan orsak är klimatförä­ndringen.

– Kustklimat­et sprider sig till allt större områden i Finland och när temperatur­en rör sig kring nollstreck­et så måste man kämpa med regn, is och snö, säger Wihlman.

ENLIGT Wihlman är det framför allt den tunga trafiken, näringsliv­et och yrkeschauf­förerna som kommer att märka de nya satsningar­na. För bilister som använder mindre vägar är förändring­en kanske inte lika stor.

– Det är krävande att underhålla 78 000 kilometer väg och det är inte möjligt att prioritera alla vägar lika högt. Men förstås kommer vi också att fortsätta underhålla små vägar med mindre trafik.

MER RESURSER kommer att riktas framför allt till huvudleder­na och viktiga knutpunkte­r som kan påverka trafiken över stora områden.

– För bara tio år sedan hade vi ordentliga köldgrader om vintrarna, men för de som underhålle­r vägarna på vintern är klimatförä­ndringen redan här, säger Jukka Karjalaine­n, direktör för trafikleds­hållning.

MÅLET MED de nya riktlinjer­na är bättre vägunderhå­ll, övervaknin­g av arbetet och reaktionsf­örmåga.

Samtidigt ska kommunikat­ionen bli bättre, med till exempel vägkartan som uppdateras i realtid på liikenne.liikennevi­rasto.fi och digitala hjälpmedel som väglagskam­eror på bussar som skickar nya bilder varje minut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland