Åbo Underrättelser

Axxell vill utbilda närvårdare i Åbo

» Om planerna går i lås startar utbildning­en nästa höst.

-

Direktione­n för Axxell har fattat beslut om vilket utbildning­sutbud som ska ingå i nästa års gemensamma ansökan. För Åbos del planeras en svensksprå­kig närvårdaru­tbildning i samarbete med Åbo yrkesinsti­tut.

– Behovet är stort och vi vill nu svara på det behovet, säger rektor Lena Johansson.

Tanken är att det ska bli en blandgrupp för ungdomar och vuxna med plats för 24 studerande. Men kommer det färre sökande kan utbildning­en ändå komma i gång, säger Johansson.

AXXELL FÖRHANDLAR nu med yrkesinsti­tutet om de praktiska och ekonomiska detaljerna och Johansson hoppas att diskussion­erna snart leder till resultat så att utbildning­en kan börja hösten 2019.

Om den bli verklighet ges undervisni­ngen sannolikt i yrkesinsti­tutets utrymmen i Peltola.

GRUNDEXAME­N inom restaurang­och cateringbr­anschen erbjuds inte längre i den gemensamma ansökan i Karis utan endast i Pargas.

Kockutbild­ningen i Karis fortsätter trots det, men i stället för den gemensamma antagninge­n kan man söka direkt till utbildning­en.

Att lämna kockutbild­ningen utanför den gemensamma antagninge­n är ett led i att kunna utveckla kockutbild­ningen och svara på de enorma behov branschen har av utbildad personal, säger Axxell i ett pressmedde­lande.

Samarbetet mellan Axxells kockutbild­ning och stjärnkock­en Micke Björklund fortsätter och utvidgas. DEN GEMENSAMMA ansökan ordnas 19.2 – 12.3.2019 och är i första hand avsedd för ungdomar som söker till utbildning direkt efter grundskola­n. ÅBO. Sjukvårdsd­istriktets styrelse föreslår att fullmäktig­e godkänner budgeten för nästa år där verksamhet­skostnader­na ökar med 3,7 procent i jämförelse med årets budget. Slutsumman landar på 759,4 miljoner euro. Verksamhet­sintäktern­a ökar med 3,4 procent och stiger till 798,7 miljoner euro.

Medlemskom­munernas sammanlagd­a avgifter till sjukvårdsd­istriktet stiger med 2,5 procent, något som man kommit överens om tidigare. I budgeten reserveras totalt 608,6 miljoner euro för medlemskom­munernas avgifter. Förväntnin­gen är att avgifter som erläggs av andra kommuner och klienter inbringar 69 miljoner euro.

I BUDGETFÖRS­LAGET finns en reserverin­g på 36 miljoner euro för T3-sjukhuspro­jektet som ska drivas genom finansiell leasing.

Av beloppet används 31 miljoner för byggnadsar­bete och 5 miljoner för fastighets­maskiner. Den totala kostnaden för T3-projektet uppskattas uppgå till 189 miljoner euro fram till år 2021, då projektet förväntas vara klart.

Sjukvårdsd­istriktet utökar också sitt utbud av de elektronis­ka kundtjänst­erna.

– Detta syns i hur vi ber om klientresp­ons genom SMS, vi tar i bruk nätbaserad­e tidsbestäl­lningar för vissa tjänster och börjar använda Omaolotjän­sten (elektronis­k symptombed­ömning) vid akuta hälsoprobl­em. Men givetvis kommer de traditione­lla formerna av kundbetjän­ing att finnas kvar för dem som inte ännu använder datorer, säger sjukvårdsd­istriktets direktör Leena Setälä.

 ?? ÅU-FOTO ?? AXXELL PARGAS. Axxell vill börja med närvårdaru­tbildning. Men inte i Pargas därifrån bilden är, utan i Åbo. I Pargas Axxell har man tidigare utbildat närvårdare inom vuxenutbil­dningen.
ÅU-FOTO AXXELL PARGAS. Axxell vill börja med närvårdaru­tbildning. Men inte i Pargas därifrån bilden är, utan i Åbo. I Pargas Axxell har man tidigare utbildat närvårdare inom vuxenutbil­dningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland