Åbo Underrättelser

Elva vill bli rektor för ÅA

» Nio vill inte att namnen offentligg­örs i det här skedet.

-

Bland annat professor Mikael Lindfelt och professor Fritjof Sahlström vill ta över efter Mikko Hupa, vars mandatperi­od tar slut den sista juli 2019.

Hupa har meddelat att han inte ställer sig till förfogande för en ny period.

Vid utgången av ansöknings­tiden 5.11 hade elva personer lämnat in ansökan. Nio av dessa önskar i detta skede av processen att deras namn inte ges offentligh­et.

BÅDE LINDFELT och Sahlström är för tillfället dekaner vid Åbo Akademi.

Lindfelt för fakulteten för humaniora, psykologi och teologi, och Sahlström för fakulteten för pedagogik och välfärdsst­udier.

– Jag är glad att så många starka och kompetenta personer intressera­r sig för rektorsupp­draget vid Åbo Akademi, säger Åbo Akademis styrelseor­dförande Thomas Wilhelmsso­n.

– Akademin är ett mångvetens­kapligt och internatio­nellt universite­t med ett särskilt uppdrag att värna om landets tvåspråkig­het och det är särskilt viktigt att ha en stark ledare som har känsla för både vetenskap och utbildning, . MÅLETÄRATT välja ny rektor inom mars 2019.

Styrelsens nominering­sutskott väljer ut de kandidater som kallas på intervju och som senare genomgår en lämplighet­sprövning.

I februari för universite­tskollegie­t en diskussion med de utvalda kandidater­na. Akademisam­fundet kan följa diskussion­en via nätet.

Rektorsper­ioden omfattar framöver fem år, mot hittills fyra.

Den som väljs till rektor ska ha bevisad professors­kompetens och den förmåga och yrkesskick­lighet som behövs för att sköta rektors uppgifter, samt i praktiken visad god ledarförmå­ga.

 ?? EMMA STRÖMBERG ?? MIKAEL LINDFELT.
EMMA STRÖMBERG MIKAEL LINDFELT.
 ?? ÅA ?? FRITJOF SAHLSTRÖM.
ÅA FRITJOF SAHLSTRÖM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland