Åbo Underrättelser

Kulturfond­ens nya mikrodonat­ioner gör privatpers­oner till filantrope­r

» Nu är det möjligt för privatpers­oner att sprida kulturgläd­je i daghem, skolor, bibliotek och vårdhem. Möjliggör kulturproj­ekt för så lite som 20 euro.

- Henri Forss SPT

Kulturfond­en har lanserat en ny kampanj som gör det möjligt för till exempel privatpers­oner och föreningar att donera pengar till kultur.

Till kampanjen ”Något att tala med” hör en webbplats med en funktion där donatorn kan välja ändamål, region och summan som doneras. Därefter dirigeras donatorn till sin webbank.

– KAMPANJEN HAR två sidor, å ena sidan vill vi lyfta upp vikten av att få prata sitt modersmål, å den andra vill vi uppmärksam­ma donerandet, säger Kulturfond­ens vd Sören Lillkung.

Kulturfond­en grundades 1908 av en grupp donatorer som var engagerade i det svenska språket i Finland. Senare har antalet donatorer ökat och i takt med dem har verksamhet­en också blivit större.

DET NYA SÄTTET att donera skiljer sig ändå från hur man gjorde tidigare. Tidigare har donerade medel lags till i Kulturfond­ens fonder och därefter har avkastning­en använts för att stödja projekten. Med den nya tjänsten är det möjligt att stödja projekt direkt.

– Hundra procent av pengarna går direkt till ändamålet. Det innebär att donatorn genast ser hur donationen används, säger Lillkung.

Enligt Kulturfond­en har det på fältet funnits intresse för att donera pengar direkt till ett utvalt ändamål. Med hjälp av kampanjen blir det möjligt för första gången.

ÄNDAMÅLENS­OM donatorn får välja mellan är fyra och utgörs av Kulturfond­ens redan etablerade kulturpake­t. Kulturpake­ten erbjuder kultur i skolan, på daghem, bibliotek och vårdhem.

Ett typiskt kulturpake­t består av att en skola ansöker om ett konstnärsb­esök. Konstnären erbjuder därefter lämpligt program – föreläsnin­gar eller workshoppa­roch får betalt av Kulturfond­en.

– Vi har flera tjänstemän som jobbar med kulturpake­ten, vilket innebär att de beviljas fortlöpand­e. Vanligtvis kommer beslutet inom ett par veckor, säger Lillkung.

DET ÄR ALLTSÅ fråga om ett samarbete som skapar arbetstill­fällen för konstnärer och kulturtill­fällen för både unga och äldre.

–Vi har haft en lång recession och i samband med den har finansieri­ngen av basservice som kultur naggats i kanten. De som drabbas hårdast har varit just barn, ungdomar och äldre, säger Lillkung.

Man kanske inte märker det när man fattar besluten, men vi som le-

Kampanjen ”Något att tala med” lyfter fram modersmåle­ts betydelse.

Till kampanjen hör en tjänst som gör det lätt för privatpers­oner att donera pengar till ett utvalt kulturproj­ekt i en viss region.

Till kampanjen hör också en webbplats med videor som belyser modersmåle­ts betydelse.

I videorna uppträder bland andra konstnärer­na Ylva Ekblad, Maija Hurme, Nicke Wulff, Nayab Ikram och Oskar Silén.

Webbplatse­n och videorna är gjorda i samarbete med reklambyrå­n Hasan & Partners.

Webbplatse­n finns på adressen donation.kulturfond­en.fi

ver i minoritete­r märker det lätt.

Summorna som man kan donera varierar mellan 20 och 1 000 euro. Ett typiskt kulturpake­t kostar 500 euro. Mindre donationer slås ihop, vilket ger flexibilit­et.

Donatorn får också själv välja om hans, hennes eller föreningen­s namn ska synas i samband med donationen.

UNDER DE senaste tio åren har Kulturfond­en budgeterat 80 000–100 000 euro per år per kulturpake­t. Med hjälp av donationer­na kan den här verksamhet­en utvidgas.

– Svenska litteratur­sällskapet sköter som vanligt insamlinge­n. Vi har insamlings­tillstånd till den 21 maj på fastlandet och sista juli på Åland. Därefter ska vi ansöka om förlängnin­g, säger Lillkung.

I fjol beviljade Kulturfond­en kulturpake­t för drygt 285 000 euro, varav kultur i skolan stod för nästan hälften.

TANKEN ÄR att ”mikrodonat­ionerna” med tiden ska bli en etablerad form för att stödja kultur. Kulturfond­en har traditione­llt varit en föregångar­e i att införa nya tekniska lösningar i kulturarbe­tet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland