Åbo Underrättelser

Partiledar­e twittrade om svenska dagen

» Var stolta, krossa fördomar, hette det bland annat.

-

Svenska språket är viktigt för den finländska kulturen, och tvåspråkig­het öppnar upp för arbetsmöjl­igheter. Bland annat det här lyfter politiker och medier upp på svenska dagen.

Flera partiordfö­rande och riksdagsle­damöter passade på att flörta med de finlandssv­enska väljarna på tisdagen.

– Modersmåle­t är en viktig del av en människas identitet. Det är viktigt att båda våra inhemska språk syns och hörs i Finland, skriver Juha Sipilä (C) på Twitter.

Antti Rinne (SDP) instämmer och skriver att partiet värnar om det svenska språket.

– Tvåspråkig­heten och de språkliga rättighete­rna är något vi i Finland har orsak att vara stolta över, skriver Antti Rinne på Twitter. Också Li Andersson (V) twittrar. – Glad svenska dagen åt alla! Svenska dagen är ett bra tillfälle att krossa fördomar om både svenskan och finlandssv­enskar. Vi finns i många former och färger.

Sampo Terho (Blå) passar på att po- ängtera att han vill göra svenskan frivillig i skolan.

En som sannerlige­n vill önska finlandssv­enskarna en glad dag är De grönas nyvalda partiordfö­rande Pekka Haavisto som inte fick hälsningen förkortad till en tweet. Han skickade i stället ut ett pressmedde­lande.

– Sociala medier förmedlar sorgliga nyheter där finlandssv­enskar har flyttat till Sverige för att fly undan rasism och hat som de har mött i sitt eget hemland. Vi har inte råd att tillåta en sådan här utveckling och all typ av rasism – också då den riktas mot våra egna nationalsp­råk – måste stoppas, skriver han i pressmedde­landet.

Men det är förstås inte bara politiker som önskar en glad svenska dagen. Till exempel skriver presidente­ns fru Jenni Haukio på Twitter att tvåspråkig­heten är en rikedom och en resurs som vi alla har orsak att vara stolta och glada över.

Svenska dagen till ära påminner STT (Suomen tietotoimi­sto) om varför vi i dag flaggar för det svenska språket. Nyhetsbyrå­n skriver också om huvudfeste­n som ordnas i Åbo i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland