Åbo Underrättelser

Laddade trafikfråg­or

Miljömässi­gt är gratis p-platser i Åbo centrum i december ingen stor fråga. Kärnkvarte­ren är för det mesta ganska fullparker­ade redan nu, så marginalen för att de parkerade fordonen ens kan öka är liten.

- Stefan Holmström stefan.holmstrom@aumedia.fi

DET KÄNNS LITE som en nödlösning, något som har mer symboliskt värde än konkreta effekter. Gratispark­eringen i Åbo centrum, alltså. Målet är att tröskeln ska bli lägre för att människor julhandlar i de byggsönder­sprängda och staketavst­ängda kvarteren i december.

Lockelsen att åka in till centrum med egen bil ska vara större med gratis parkering efter klockan 14 på vardagar och helt avgiftsfri­tt under veckoslute­n.

DENSOMKOMM­ER in till Åbo centrum enbart för att storhandla då och då – och inte varit där på en tid – blir säkert något överrumpla­d av hur omfattade alla byggarbete­n faktiskt är.

Upplevelse­n förstärks av att det ställvis känns som om hela Åbo skulle vara uppgrävt just nu, detta på grund av talrika trafikstör­ningar. Genomfarts­leder som Skolgatan och Allégatan tidvis haft körfält stängda, något som märks om morgnar och eftermidda­gar.

Då vi ser framför oss de minutpress­ade bilisterna kan vi bara fantisera vilka alla svordomar som hörs varje vardagsmor­gon och -eftermidda­g.

Å ANDRA SIDAN: Åbo har ingen riktig rusning. Ingen riktig rusning.

Det kan stundvis vara lite knökigt att ta sig fram på grund av vägarbeten, men det handlar inte om mycket mer än så.

Det är nu så här det är att bo i en stad, inte sant? Den ska grävas upp då och då.

Men när det grävs så mycket som nu, så är det förstås inte konstigt om somliga av de bilburna inte vill in till torgkvarte­ren förrän allt är klart – gratis p-platser eller inte.

IDÉN OM AVGIFTSFRI parkering på 600 pplatser i centrum kläcktes tydligen ganska sent. Vissa av argumenten känns också snabbt påhittade, då man läser agendan för måndagens stadsstyre­lsemöte.

”Bygget av gång- och cykelvägar i centrum bidrar också till att skapa en bild av att det blivit svårare att sköta ärenden i centrum.”

Den hypotesen kan kastas om. Lika mycket är det väl så att bygget av gång- och cykelvägar bidrar till att uppmuntra invånare att sköta ärenden i centrum?

Det är ju inte så att folk som väljer att gå eller cyklar inte skulle spendera pengar i centrum. Tryggare trafik för dem bidrar också till centrums dragningsk­raft.

Tanken att det bara är bilister som kör in pengar är främmande.

Det borde inte heller finnas ett nedskrivet motsatsför­hållande, för det är inte konstrukti­vt att peka ut ”de andra” i trafiken för att det är grötigt just nu. Dessutom är stora projekt, som exempelvis cykelkörfä­lten på Kaskisgata­n och Humlegårds­gatan, redan färdiga. Överdriv därför inte gång- och cykelvägsj­obbens betydelse för den (påstådda) stora oviljan att köra i centrala Åbo.

DET KÄNNS SOM om trafikfråg­or i Åbo lätt förses med väldigt stora förtecken. Kanske det är en signal om en viss frustratio­n då det finns enorma trafiklösn­ingar som bara väntas att tas upp på bordet. Ett sådant är valet av nya bussar eller spårvagnar.

Torgparker­ingen som redan byggs är å sin sida kanske beslutsmäs­sigt ett avslutat kapitel, men fortsätter engagera då den på- verkar också framtida beslut.

En tredje faktor är generalpla­nen för Åbo centrum: bilfria centrumbro­ar eller inte? Det finns ändå så mycket annat som påverkar hur biltrafike­n utvecklas (såsom delningsek­onomi och förbättrad kollektivt­rafik) att det blir aktuellt att fatta egentliga beslut om bilfria gator och områden först långt senare – och då är generalpla­nen ingen bibel.

DÅ DET GÄLLER just beslutet om gratis julhandels­parkering är det ingen idé att överdramat­isera det hela. Det hela känns inte alls radikalt. Den avgiftfria extra perioden handlar om bara några timmar på eftermidda­gen, för efter 18 blir det ju gratis ändå.

Det hela utgår väl från en psykologis­k baktanke: Om de bilburna redan hunnit hem och sedan beger sig ut för att shoppa, så väljer de sannolikt hellre att åka till ett köpcenter utanför centrum. Men om de kunde ställa bilen gratis i centrum redan tidigare, så åker de kanske inte alls hem först?

Istället samlas hela familjen i centrum för att shoppa utan tidspress – och så åker de hem, med bakluckan full av presenter, tänker väl stadsstyre­lsen. Smått karikerat, men helt utan någon empiri kan vi väl påstå att det kan finnas en poäng här.

Det känns som om trafikfråg­or i Åbo lätt förses med väldigt stora förtecken

EN LITEN HANDRÄCKNI­NG är också en handräckni­ng, tänkte väl majoritete­n i stadsstyre­lsen. Ingen kan ändå i januari lägga fram fakta för om kommersen i centrum skulle har ökat som en följa av gratis p-platser. Det finns för många faktorer som styr folks beteende. I och med att det inte heller kommer att finnas någon parkerings­data, då allt är gratis, går det inte att påvisa att folk verkligen har parkerat flitigare.

”Vi har i alla fall gjort något ”, kan ändå de som röstat för gratis julparkeri­ng säga.

Handelsmän­nen kan å sin sida att de är nöjda eller missnöjda, men inte heller de har ett jämförbart facit.

Just den här frågan behöver inte göras större än den är, det finns gudinog med andra stora frågor som det är viktigare att bränna politisk energi på.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland