Åbo Underrättelser

Den absolut omöjliga önskedrömm­en

När skulle det där med att teleporter­a sig komma?

- Monica Sandberg Journalist på ÅU

En flygande matta var min barndoms önskedröm.

Nu skulle den behövas i min familj där det finns behov av att åka hejvilt mellan städer i Finland och Sverige.

Åland ingår i pendlingsb­ehovet. Om flygbiljet­ter inte finns (till rimligt pris) så tar det med färja åtta timmar från Kimito till Mariehamn med alla väntetider och transports­träckorna på land.

Om flyg finns så återstår att lösa frågan om en bil ska lämnas stående på Åbo flygfält eller transporte­n dit och därifrån lösas på annat sätt?

FÖR ATT INTE tala om behovet av att allt emellanåt ta sig ner till Skåne. MIn rygg klarar inte av att sitta i bil eller tåg genom halva Sverige så det blir dessvärre flyget, som man ju inte av miljöskäl borde ta.

Billigast är att flyga från Helsingfor­s till Köpenhamn och sedan ta tåget över Öresundsbr­on till Malmö och så vidare.

Närmast – sett från Kimitohori­sont – är att flyga från Åbo, med planbyte i Stockholm. Då brukar man ha en halv timme på sig där. I teorin verkar det ju inte innebära några problem alls, men oj så jag har sprungit genom Arlandas långa korridorer för att hinna.

IBLAND HAR ETT plan varit försenat för att det har väntat på besättning som varit på flygning till Island och blivit försenad av stormar där. Annars har det varit något annat lika oförutsägb­art.

Så något underbart nytt transports­ätt finns högt uppe på min omöjliga önskelista. När skulle det där med att teleporter­a sig komma?

DET KUNDE SNART vara dags nu, tycker jag. Åtminstone om man vill bo ute på vischan. Det som förr rankades lågt är i dag allt mera uppskattat. Vår sysselsätt­ning en vanlig söndag i november i Kimito uppskattad­es stort av gäster från Stockholm, som verkligen njöt av upplevelse­n. Vad vi gjorde?

Jo, plockade svamp. Fem minuter in i skogen mittemot min ladugård. Alltså ingen storstilad ödemarksup­plevelse, bara vanlig skog. Man ser att den inte är nedtrampad, sade mina gäster. Nedtrampad skog är ett uttryck jag aldrig förr hört men jag förstår att det kan kännas så om man går där tiotusenta­ls andra också går.

VÅRA SKOGAR SKULLE ha plats för flera som uppskattar naturen. Så himla synd att avstånden ska hindra folk från att bo där de vill, allt flera måste bo i städerna för jobbens och transports­träckornas skull.

Tänk vad Åboland (med alla sina tidskrävan­de färjor, vikande elevprogno­ser, nästan avfolkade byar...) skulle ha att vinna om...

Ähum, ja, som sagt, en omöjlig ochh barnslig tanke men ändå.

Den där flygande mattan skulle absolut behövas!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland