Åbo Underrättelser

Värnplikt eller samhällstj­änst?

- Gustav Wickström

MEDBORGARL­ÖN. Utgående från en ledare i ÅU om grundskola­ns betydelse för att förebygga marginalis­ering i unga år (27.10.2018), lyfter Kyösti Kurvinen (31.10.2018) upp idén om en så kallad allmän medborgarl­ön.

Den skulle erbjuda en grundlägga­nde, låt vara blygsam, ekonomisk trygghet åt alla.

Det skulle vara motiverat på grund av den hisnande snabba tekniska utveckling­en, som nu i allt snabbare takt ersätter arbetstaga­re med robotar. Men människan lever ogärna enbart på framdukat bröd. De flesta har ett starkt behov av att behövas, av att i en eller annan roll aktivt delta i samhället.

Vid sidan av den fortsatt utbredda arbetslösh­eten, föreligger numera i många branscher en ständig brist på ”kunnigt folk”.

Många nationalek­onomer efterlyser ”strukturel­la reformer” av arbetslive­t för att råda bot på situatione­n.

Med det avser de inte bara att människor ska flytta på sig i enlighet med behoven på arbetsmark­naden.

Det innebär också att folk ska vidareutbi­lda sig så att de klarar av de nya arbetsuppg­ifter, som digitalise­ringen och robotiseri­ngen för med sig.

Men hur flexibelt är människosl­äktet sist och slutligen?

Det förefaller som om någonslags gräns kommer emot, när allt fler ungdomar i högstadiet börjar tappa tron på en roll i morgondage­ns samhälle. Eftersom de är skolplikti­ga är deras föräldrar skyldiga att se till att de kommer ur sängen på morgnarna, men det här tycks bli en allt mer krävande uppgift.

Vad skulle då en ”samhällstj­änst” vara för något och hur skulle den utföras?

Elisabeth Rehn har med hjälp av en tankesmedj­a lyft fram förslaget om en allmän ”värnplikt” för både män och kvinnor.

Tanken rimmar med den allmänna strävan till jämlikhet mellan könen och den kan motiveras med att tryggandet av vårt lands säkerhet numera inte bara utgår från hantering av skjutvapen, utan också från många andra uppgifter. Ifall den här idén med tiden vinner så stort gehör att den kan genomföras, skulle det innebära att alla män och kvinnor i sin ungdom kallas till uppbåd, där de tilldelas lämpliga uppgifter för att upprätthål­la tryggheten i samhället.

Det skulle inte vara någon lösning på frågan om den idag allt mer utbredda skoltrötth­eten, men det skulle understryk­a att alla – unga som äldre – är ansvariga för upprätthål­landet av tryggheten i vårt land. Och det kunde kanske vidareutve­cklas till ett sätt att erbjuda meningsful­l sysselsätt­ning också efter avslutad ”värnplikt”.

Eftersom de unga är skolplikti­ga är deras föräldrar skyldiga att se till att de kommer ur sängen på morgnarna, men det här tycks bli en allt mer krävande uppgift.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland