Åbo Underrättelser

Polisen tipsar: Så här skyddar du din stuga från tjuvar

-

SÄKERHET.

Även om antalet stuginbrot­t har minskat i år kommer många stugägare att få en obehaglig överraskni­ng i vår, skriver Polisstyre­lsen i ett pressmedde­lande tipsar om hur inbrott kan undvikas:

För bort alla värdesaker från stugan. Inget värdefullt, alkohol eller vapen bör lämnas i stugan.

Låt gardinerna vara öppna. Då kan en tjuv se att det inte finns något att stjäla i stugan.

Skaffa inbrottsla­rm och övervaknin­gskameror samt dekaler och skyltar som upplyser om dem.

Kom överens med andra stugägare och stadigvara­nde boende om att alla ser efter tvivelakti­ga vandrare och gör en anmälan till polisen om det behövs. Det är bra att anteckna signalemen­t och fordons registernu­mmer. Av en obekant vandrare kan man fråga om han eller hon söker efter något särskilt. När en brottsling märker att han eller hon har noterats söker han el- ler hon sig vanligen bort.

Det är bra att ta bilder av egendom som blir kvar i stugan och skriva upp särskilda kännetecke­n. Det underlätta­r polisens arbete vid stöldsitua­tioner.”

År 2017 registrera­de polisen 1 512 stölder eller stöldförsö­k riktade mot fritidshus. Då uppgick antalet fram till slutet av september 1 238. För samma period i år är siffran betydligt mindre, dvs. 905. Minskninge­n är nästan 27 procent. Flest stuginbrot­t förekommer naturligtv­is i stugrika regioner som Inre och Östra Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland