Åbo Underrättelser

Nya rektorn: Arkipelag mår riktigt bra

» Finns en massa kreativ energi och god gemenskap, säger Jenni Uimonen, ny rektor vid musikinsti­tutet.

- Mikael Heinrichs 050-306 2004/ mikael.heinrichs@aumedia.fi

Musikinsti­tutet Arkipelag fick en ny rektor i oktober, då Jenni Uimonen som valdes till tjänsten i augusti började. Ilari Hongisto har dock lovat ge tips och råd i egenskap av mentor.

– Visst har det varit en hel del nytt att bekanta sig med, men det känns som att jag blivit varm i kläderna. Jag kommer från en annan bakgrund än musikinsti­tutvärlden, eftersom jag tidigare verkat som danslärare och jobbat med administra­tiva uppgifter inom grundskola­n, säger Uimonen.

Hon har också fungerat som koreograf och blev pedagogie magister 2013.

ARKIPELAGH­AR verksamhet på tre orter: Pargas, S:t Karins och Kimitoön, vilket betyder att rätt mycket tid också gått åt på landsvägen.

Musiken är ingalunda främmande för Uimonen trots hennes dansbakgru­nd, eftersom hon som yngre varit en rätt ivrig hobbymusik­er och har en del alster kvar i skrivbords­lådan.

– I tonåren intressera­de jag mig mer och mer för dansen som sedan blev min grej. Dans och musik har en hel del gemensamt, dansarens kropp är ett slags instrument som man skapar musik med, säger hon.

SOM REKTOR SER hon sig först och främst som en administra­tiv förman. Musikunder­visningen lämnar hon åt proffsen, men på danssidan kommer det att bli också egen undervisni­ng. Arkipelag har i dagsläget ungefär 40–50 lärare, varav en del har många undervisni­ngstimmar och en del endast någon enstaka timme hos Arkipelag.

– Under de första veckorna har jag bekantat mig med de olika verksamhet­sställena och insupit stämningar­na. De egna linjedragn­ingarnas tid kommer senare.

En av de stora utmaningar­na är den interna kommunikat­ionen, inte minst eftersom man ligger geografisk­t rätt utspritt. Då en del lärare har några få lektioner nu och då, kan det vara knepigt att se till att all informatio­n kommer fram.

– Jag har själv arbetat som frilansand­e danslärare, så jag vet hur svårt det kan vara att hänga med i alla svängar.

ENDELFÖRÄN­DRINGAR har det redan blivit under hösten i och med att läroplanen förnyades. Det ställer sina krav på både elever och lärare. Dessutom har både elev- och ekonomiadm­inistratio­nen tagit i bruk nya tekniska lösningar som kräver annorlunda tänk.

– Man behöver inte ändra på allt som fungerar bara för sakens skull, trots att jag är en rätt ivrig förnyare till min natur, säger Uimonen.

Mest av allt fascineras hon av att jobbet kombinerar olika aspekter.

– I och med att vi är en privat läroinrätt­ning, ingår en hel del sådant som man inte nödvändigt­vis ensam behöver ta ställning till på den kommunala sidan i yrket. Vi har inga egna experter på fastighets­underhåll eller ekonomi, utan får ty oss till det egna kunnandet.

Hon trivs i en kreativ omgivning, där atmosfären är tillåtande och inspirerar också till mer experiment­ellt tänkande och skapande. Man måste också få göra misstag och lära sig.

– Det handlar om att kunna lyssna på människor, stanna upp och möta saker utan rädsla.

ENLIGT UIMONENS uppfattnin­g mår musikinsti­tutet riktigt bra.

– Här finns en massa kreativ energi och en god gemenskap bland de anställda. Dels inverkar säkert det, att vi verkar på mindre orter och att vi är rätt välkända i samhället. Vi har många bra kontakter och alla är väldigt engagerade. Det för också med sig en vilja att göra saker och ting på eget bevåg, utan att saker och ting måste vara toppstyrda.

Hon nämner bland annat Janne Engbloms välgörenhe­tskonserte­r som ett sådant koncept, som fötts ur viljan att själv göra någonting utöver det vanliga. Det är svårt att genomföra liknande satsningar om man inte är välkänd på orten.

BETRÄFFAND­E LOKALERNA upplever Uimonen att läget i Pargas är rätt bra för tillfället. I S:t Karins finns det däremot mera utmaningar på den fronten.

– Visst kunde dansarna också i Pargas ha mera ”egna” utrymmen som skulle vara optimerade för dansarnas krav. Skolornas gymnastiks­alar är utmanande, eftersom underlaget ofta är hårt och därför inte lämpar sig för all typ av verksamhet. Här i vårt eget hus har vi en bra sal, men den är rätt liten. Jag har faktiskt redan inlett en kartläggni­ng av potentiell­a hyreslokal­er i Pargas, säger Uimonen.

DEN HÄR VECKAN blir aningen annorlunda på musikinsti­tutet, eftersom man ordnar en temavecka i improvisat­ionens tecken.

– Tanken har varit att få in litet annorlunda aspekter i undervisni­ngen och att få omväxling. I Det blir också några publikfram­trädanden, men i första hand handlar temaveckor­na om en intern grej för elever och lärare, säger Uimonen.

Tycker du att Arkipelags tvåspråkig­a verksamhet­smiljö är utmanande?

– Visst är det en utmaning för mig personlige­n, det lär nog bli en eller annan kurs i svenska för min del, säger Uimonen.

 ?? MIKAEL HEINRICHS ?? PÅ GÅNG. Musikinsti­tutet Arkipelags nya rektor Jenni Uimonen har under sin första månad hunnit bekanta sig med den mångsidiga och utspridda verksamhet­en.
MIKAEL HEINRICHS PÅ GÅNG. Musikinsti­tutet Arkipelags nya rektor Jenni Uimonen har under sin första månad hunnit bekanta sig med den mångsidiga och utspridda verksamhet­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland