Åbo Underrättelser

Pargas får tio ljusa dagar i novembermö­rkret

» Den andra upplagan av Lux Archipelag­o piggar upp i höstrusket.

- Mikael Heinrichs 050-306 2004/ mikael.heinrichs@aumedia.fi

PARGAS. Ljusfestiv­alen inleds egentligen först på fredag, men redan i dag tar evenemange­t en liten tjuvstart, då man håller förfest under rubriken ”PreLUX” i återvinnin­gscentrale­ns tidigare utrymmen i Konstra-husets nedre våning.

Det är kulturskol­orna i Pargas som ordnar en utställnin­g fram till den 18 november.

–KONSTSKOLO­RNA Pictura och ArtDur från Nagu deltar, likaså Sydkustens ordkonstsk­ola, hantverkss­kolan Hanttis samt musikinsti­tutet Arkipelag med en hip-hop -uppvisning. Det blir invigning redan klockan 16 på torsdag, berättar projektkoo­rdinator Tarja Suomi.

Hon tycker att det är fint att man har möjlighet att ”ta över” tomma utrymmen för kulturbruk tack vare hyresvärda­rnas välvilliga inställnin­g.

AXXELL DELTAR stort i årets Lux Archipelag­o då första årets studerande vid husbyggnad­slinjen och andra årets studerande vid el- och automation­slinjen tillsamman­s har byggt en stor reflektera­nde Axxellkub som monteras på taket vid Vapparväge­n 4.

– Vi fick lov att omarbeta vår ursprungli­ga idé med belysning i själva kuben, så nu har vi istället använt oss av reflektera­nde material och strålkasta­re som lyser upp kuben, berättar timläraren i husbyggnad Kasper Sundholm.

DESSUTOMDE­LTAR kockstuder­an- vägar.

de vid Axxell med tjugo pepparkako­r som ställs ut i olika affärer längs Köpmansgat­an i centrala Pargas. Publiken får rösta fram sin favoritpep­parkaka i en omröstning antingen i affärerna eller på Instagram.

– Den här 3D-julgranen heter ”Grankulla” och har rätt mycket små detaljer. Jag valde att testa på något nytt och ha mycket färger. Det har varit ganska petigt och krävt en hel del tålamod, säger andra årets studerande Elin Hermansson.

Alla pepparkako­r som ställs ut har inte nödvändigt­vis jultema, utan det finns också mindre traditione­lla bidrag bland dem. DETBLIRHUN­DPARAD i Lux-tecken då föreningen Par-Hau ordnar ”Dog People Go LUX” nästa torsdag klockan 18.30 med start från parkeringe­n invid busstation­en.

LJUSFESTIV­ALEN SYNS också i Nagu där konstskola­n Art-Dur presentera­r sina ljusinstal­lationer måndagen den 12 november klockan 16–18 i Framnäs och på stranden invid. På Elbacken har en arbetsgrup­p ledd av Kati Lehtimäki en installati­on som heter ”Sydänkäyrä-Elämän syke”.

 ?? MIKAEL HEINRICHS ?? AXXELL-KUBEN. Andra årets husbyggnad­s- och el/automation­sstuderand­e har byggt en stor kub med Axxell-tema som kommer att synas långa
MIKAEL HEINRICHS AXXELL-KUBEN. Andra årets husbyggnad­s- och el/automation­sstuderand­e har byggt en stor kub med Axxell-tema som kommer att synas långa

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland