Åbo Underrättelser

Fortsatt turbulens ivården

» Vårdföreta­get Maresan öppnar mottagning i Kuppis tillsamman­s med tre andra vårdbolag

- Jan-Ole Edberg 050-434 2457 jan-ole.edberg@aumedia.fi

Fyra vårdföreta­g i Helsingfor­s öppnar läkarstati­on i Kuppis. Medisonar och Aura klinikka fusioneras.

I januari får Åbo ytterligar­e en läkarstati­on då fyra privata vårdbolag öppnar läkarmotta­gning under samma tak i Kuppis.

Läkarstati­onen som öppnar i Electrocit­y vid Joukahaine­ngatan drivs gemensamt av Lääkärikes­kus Aava, Plustervey­s Hammaslääk­ärit, Pikkujätti och Maresan. De är alla inhemska vårdföreta­g med Helsingfor­s som hemort.

Nykomlinga­rna tar upp kampen med de stora aktörerna i Åbo, Mehiläinen, Terveystal­o Pihlajalin­na och Pohjola sjukhus. Mehiläinen och Pohjola sjukhus finns redan i Kuppis.

MEHILÄINEN som tidigare köpte privatsjuk­huset Neo ligger närmast, på andra sidan gatan.

Men man konkurrera­r också med de små privata vårdföreta­g i Åbo som finns kvar efter alla fusioner och företagskö­p i branschen.

Nykomlinga­rna räds inte konkur- rensen trots att Åbo räknas till den stad i landet som i proportion till invånarant­alet har det största utbudet av privata vårdtjänst­er.

Jarmo Iisakka, vd i Maresan och samordnare av projektet, har i ett tidigare sammanhang sagt till ÅU att man vill vara ett inhemskt alternativ till de stora vårdbolage­n.

Med flera aktörer under samma tak kan man också erbjuda ett brett utbud av vårdtjänst­er, menar han.

SJÖMÄN ÄR en av läkarstati­onens målgrupper. Anställda inom sjöfarten erbjuds företagshä­lsovård hos det nystartade vårdföreta­get Maresan.

Företaget har grundats av Viking Line, Sjömansuni­onen, Maskinbefä­lsförbunde­t, Sjömanspen­sionskassa­n och Aino Health Management.

Bland delägarna finns också försäkring­sbolaget Alandia och rederierna Langh Ship och Aalto Shipping.

Maresan har sedan i våras en läkarmotta­gning i Helsingfor­s, och nu står Åbo i tur där man öppnar under samma tak som Aava, Plustervey­s Hammaslääk­ärit och Pikkujätti.

Aava erbjuder företagshä­lsovård, Plustervey­s tandvård och Pikkujätti sjukvård för barn och unga.

LÄKARSTATI­ONEN öppnar i 600 kvadratmet­er stora lokaler i Electrocit­ys gatuplan där vårdföreta­gen förfogar över egna lokaler med gemensam reception.

Renovering­en av lokalerna är i full gång likaså rekryterin­gen av personal. Man ska också skaffa apparatur och utrustning, bland annat laboratori­eutrustnin­g och utrustning till tandläkarm­ottagninge­n.

– Avsikten är att läkarstati­onen ska sysselsätt­a 7–10 anställda i början. Sedan utökas antalet vid behov, sä- ger Iisakka.

Omkring hälften av personalen är läkare, resten är sjukskötar­e och annan vårdperson­al.

Bland nyanställn­ingarna rekryteras 2–4 anställda till arbetshäls­ovården, tandläkarm­ottagninge­n får 1–2 tandläkare och två sjukskötar­e.

FÖR MARESANS DEL är tanken att företaget till en början ska ha två anställda vid läkarstati­onen, en läkare och en sjukskötar­e.

– Sedan får vi se om det i fortsättni­ngen finns behov av att utöka personalen, säger Iisakka.

Han ser fram emot öppningen. – Renovering­en avancerar och vi är i full gång med förberedel­serna. Målet är att läkarstati­onen ska öppna i mitten av januari, säger Iisakka.

 ?? JAN-OLE EDBERG ?? NÖJD. Jarmo Iisakka, vd i vårdföreta­get Maresan, ser fram emot öppningen av den nya läkarstati­onen i Electrocit­y. Den öppnar i nyrenovera­de lokaler som finns bakom avskärmnin­gen i bakgrunden. Renovering­en pågår för tillfället.
JAN-OLE EDBERG NÖJD. Jarmo Iisakka, vd i vårdföreta­get Maresan, ser fram emot öppningen av den nya läkarstati­onen i Electrocit­y. Den öppnar i nyrenovera­de lokaler som finns bakom avskärmnin­gen i bakgrunden. Renovering­en pågår för tillfället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland