Åbo Underrättelser

Medling blir vanligare

» Medlingen frigör resurser för polisen och ger parterna bättre förutsättn­ingar att förstå varandra.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@fabsy.fi

Allt fler lindriga brott reds ut via medling. När parterna kommer överens frigörs polisens resurser.

Antalet brott som går vidare från polisen till Egentliga Finlands medlingsby­rå har ökat kraftigt. I år har polisen redan skickat nästan 500 fall vidare till medlingsby­rån. Under hela fjolåret var antalet 359.

Vanliga brott som kan redas upp via medling är mindre egendomsbr­ott, skadegörel­se, grannfejde­r och lindriga misshandla­r. Ett typiskt fall kan vara om någon blir slagen i grillkön och endast får ett blåmärke, säger kriminalöv­erkommissa­rie Taina Holstila vid Polisinrät­tningen i sydvästra Finland.

– DET SPARAR resurser för oss. I stället för att vi förhör de inblandade och eventuella vittnen och för ärendet till åtalsprövn­ing kan parterna komma överens genom medling.

– Det är bra för oss och för de inblandade parterna.

DETÄREN särskild förbehandl­ingsgrupp inom polisen som gör den första bedömninge­n av de fall som kan skickas vidare till medlingsby­rån. Gruppen inledde sin verksamhet i fjol i Åbo, S:t Karins och Reso och nu har verksamhet­en utvidgats till att omfatta hela sydvästra Finlands polisdistr­ikt.

I gruppen ingår 13 poliser.

– MAN KONTROLLER­AR de inblandade­s bakgrund. Om någon till exempel har en lång kriminell bak- grund är det inte ändamålsen­ligt att föra fallet till medling. Men några egentliga förhör gör gruppen inte, säger Holstila.

Polisen har också inrättat en så kallad snabbutred­ningsgrupp med nio poliser. Den tar hand om fall där bevisen är ostridiga.

Sådana ärenden kan till exempel vara rattfyller­i och trafikbrot­t.

– Fördelen är den snabba behandling­en. Fallet går vidare till åklagaren inom en vecka och domen förkunnas efter två veckor.

 ?? KIM LUND ?? NY INGÅNG. Polishuset i Åbo har renoverats och fått en nya ingång. Härifrån går allt fler brottsfall vidare till medlingsby­rån i Åbo.
KIM LUND NY INGÅNG. Polishuset i Åbo har renoverats och fått en nya ingång. Härifrån går allt fler brottsfall vidare till medlingsby­rån i Åbo.
 ??  ?? SÄKERHETSK­ONTROLL. Alla som går in i polishuset måste gå igenom en säkerhetsk­ontroll. Kriminalöv­erkommissa­rie Taina Holstila behövde inte genomlysas.
SÄKERHETSK­ONTROLL. Alla som går in i polishuset måste gå igenom en säkerhetsk­ontroll. Kriminalöv­erkommissa­rie Taina Holstila behövde inte genomlysas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland