Åbo Underrättelser

★★★ till filmmed Åbovyer

- Krister Lindberg lindbergfi­lm@gmail.com

I filmen ”Bayoneta” berättas om en mexikansk boxare som bor i Åbo och längtar hem.

Bayoneta

• Mexiko/Finland 2018 ★★★✩✩

• Regi: Kyzza Terrazas

• Manus: Rodrigo Marquez-Tizano, Kyzza Terrazas

• I rollerna: Luis Gerardo Méndez, Laura Birn, Ilkka Koivula, Joonas Saartamo, Ville Virtanen

• 1:40 F12

FILMEN. En boxare från Mexiko har bosatt sig i Åbo. Miguel ( Luis Gerardo Méndez) tjänar en slant som tränare; han sparrar en den lovande proffsboxa­ren Remu ( Joonas Saartamo) i Jyrkis ( Ilkka Koivulas) stall.

Filmen är till största del inspelad i ett kallt, grått, vintrigt Åbo. Aha, nu är de där, och där, säger vi Åbobor när vi ser de många miljöerna, exteriörer­na och interiörer­na.

FILMEN ”BAYONETA” är regisserad av Kyzz Terrazas, från Mexiko, inspelade med mexikansk teknik.

Huvudperso­nen slutade boxas och lämnade landet för Åbo efter en ödesdiger match. Nu längtar han hem, mest saknar han sin dotter. Och solens värme. Vad som gnager på hans samvete framkommer, bit för bit, slag för slag. När det är som kallast i Kråkkärret bestämmer han sig: en fight, en betalad sådan i Stockholm, och han åker hem. Trots att han förälskat sig i lokala pubens servitris ( Laura Birn), en ensamstå- ende mor med bitter erfarenhet av boxning.

DETKRÄVSMO­D av de finska finansiäre­rna att producera en ny boxarfilm när alla minns Martin Scorsese eller John Huston. Eller ”Rocky”. Och inte att förglömma: ”Hymyile- vä mies”! ”Bayoneta” ser nämligen ut som tjoget andra boxarfilme­r och inkluderar alla klichéer. Men någonting eget och personligt finns insmuget i berättelse­n, inte karaktärer­na, både man och kvinna är målade med schablon; känsla, mystik, Åbo med sina renar?

Filmen är bra. Med detaljer och med ett fint bildberätt­ande; bildspråk och kameraarbe­te. Luis Gerardo Méndez spelar lugnt men intensivt, hans karaktär har ett förflutet som samvetet gnager på. Det gäller att se framåt, komma överens med ödet. I skådespela­rens öga och näve ser vi att Miguel är schysst innerst inne och svårmodet är äkta och finskt.

 ?? PRESSBILD ?? KNOCK OUT. Boxaren från Mexiko (Luis Gerardo Méndez) tränar i Åbo ett finskt proffsboxa­rlöfte, tolkat av Joonas Saartamo.
PRESSBILD KNOCK OUT. Boxaren från Mexiko (Luis Gerardo Méndez) tränar i Åbo ett finskt proffsboxa­rlöfte, tolkat av Joonas Saartamo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland