Åbo Underrättelser

Mer intressant blir dagen”

- Monica Sandberg 040-5828276 monica.sandberg@aumedia.fi

Inget hjälper, inte avspärrnin­gar, inte gula eller blåa eller blinkande ljus. Alla sveper förbi i hög hastighet, många dessutom filmande medan de kör förbi.

– Det som jag inte går med på är att i tysthet ta upp rattfyller­isters dikeskörda bilar. Jag har tvärtom ett mycket gott samarbete med både Lokal-Tapiola och polisen här på ön.

IBLAND ÄR DET skadade och dödade människor. Bärgningsm­anskapet kan få se sådant som vanligt folk sent skulle glömma.

– Man vet aldrig vad som kommer emot. Alla är inte så lätta att ha att göra med. En gång måste jag måla om en hel kofångare för att bilägaren menade att jag hade gjort repor i lackeringe­n då jag öppnade den lilla lucka bakom vilken bogserings­kroken finns. Numera använder jag en plastmejse­l för att ta upp luckan. NÅGON ANNAN GÅNG har Kors- ström fått krav på att spänna vajrarna på ett visst sätt – en ilsken fordonsäga­re gav sig inte innan han såg att hela bilen skulle stjälpa om hans metod fullföljde­s.

– Värst är nonchalans­en hos dem som kör förbi en olycksplat­s. Inget hjälper, inte avspärrnin­gar, inte gula eller blåa eller blinkande ljus. Alla sveper förbi i hög hastighet, många dessutom filmande medan de kör förbi.

Han tycker att Finland liksom Sverige borde ha så kallade TMA-bilar som kör före bärgningsb­ilen för att göra plats för den och säkra så inte bärgarna blir påkörda. Det är största risken med jobbet i dag.

MOBILTELEF­ONER OCH BILKÖRNING är något som enligt Tom Korsström inte går ihop.

– Det känns verkligen inte bra att se hur utländska chaufförer på ratten har ställning för sin Ipad. Och hedersrege­ln, att man stannar och frågar om hjälp behövs, är glömd. ATTKÖRA Heavy Rescue-bil kan verka häftigt men Korsströms praktikant­er har snabbt klagat över ont i ryggen.

Inget under – det är mycket som ska bäras, ofta i halka och snö eller lera.

– Då gäller det att tänka först. Det kan ta en timme att resonera sig fram till lösningen, ofta i samråd med polisen i fall vägen måste stängas av, säger Korsström.

HAN SYSSLAR OCKSÅ med att ge starthjälp och öppna bildörrar, om nyckeln har blivit på fel sida.

Brandkåren och motorcykel­n fyller en del av fritiden.

Men gå på gym behöver du inte, med tanke på allt du lyfter och drar?

– Jo, jag går på gym, inte minst för att kunna delta i Tough Viking-tävlingen i Stockholm med 17 kilometer löpning, 39 hinder, dykning och simning i isbad, eldhinder och strömföran­de kablar som hänger ner över banan. En otrolig utmaning som jag hittills har klarat två gånger, i gott sällskap med min dotter Nikita Korsström. Vanlig orsak till att bärgningsh­jälp behövs.

 ?? TOM KORSSTRÖM ?? ISGATA. Det här är en rätt ofta förekomman­de arbetsmilj­ö för Tom Korsström, vars bärgningsb­il syns till höger på bilden.
TOM KORSSTRÖM ISGATA. Det här är en rätt ofta förekomman­de arbetsmilj­ö för Tom Korsström, vars bärgningsb­il syns till höger på bilden.
 ?? MONICA SANDBERG ?? HEAVY RESCUE. Att köra en tungbärgni­ngsbil kan verka häftigt men de flesta av Tom Korsströms praktikant­er har snabbt fått nog.
MONICA SANDBERG HEAVY RESCUE. Att köra en tungbärgni­ngsbil kan verka häftigt men de flesta av Tom Korsströms praktikant­er har snabbt fått nog.
 ?? TOM KORSSTRÖM ?? AVKÖRNING.
TOM KORSSTRÖM AVKÖRNING.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland