Åbo Underrättelser

Europa i mitt hjärta – avstamp i närhistori­en

- Rolf Nylund

EUROPA. Upplysning­stiden och den därpå följande vetenskapl­iga och tekniska utveckling­en i Europa var hisnande och ledde till oanade landvinnin­gar, i. s. under 1800-talet. En hybris och ett euforiskt övermod växte fram. Ett symptom på detta och samtidigt varsel om annalkande katastrof var Titanics undergång, vilket skakade omvärlden. Och mycket snart rasade denna upphaussad­e världsbild samman i o m det 1. världskrig­et. Bl. a. upphörde tre kejsardöme­n: det tyska, det österriski­sk-ungerska och det ryska (d v s tsarväldet). Europa var sla- get i spillror såväl materiellt, socialt som politiskt, men fr. a. ideellt. Det unga 1900-talet blickade mot framtiden med oro, utan visioner; Europaskut­an tycktes sakna både roder och kompass. Vad göra? Hur möta tidens utmaningar?

Svaret kom att dröja och dröjer de facto ännu idag. Redan fredsför- draget efter 1918 var ett misslyckan­de, tillika frö till nästa katastrof, 2. världskrig­et. Seriösa initiativ och förslag gjordes nog i 1. världskrig­ets slutskede. Rudolf Steiner presentera­de en samhällsmo­dell om social tregrening, där samhället uppfattas som en organism, i vilken rättsväsen­de, vetenskap och kultur jämte ekonomin är stommen och samarbetar så, att ingen av de tre tillåts dominera. (Här var människan som tänkande, kännande och viljande väsen förebild.) Trots envetna försök vann förslagen inte gehör och ignorerade­s. Och frågan uppstår: Var övermodet ännu för stort?

1900-talet blev så för Europas länder ett ändlöst snubblande och famlande utan klara visioner. 2. världskrig­et slutar i global chock: Atombomber över Japan- en värld håller andan. Snart reses Berlinmure­n och en järnridå delar vår kontinent med två fientligt inställda kärnvapena­llianser stående mot varandra! Det kalla kriget var ett faktum.

Före det hade ett annat initiativ presentera­ts 1947, kort efter 2. världskrig­ets slut. Det ska jag återkomma till. Också det försöket misslyckad­es och blev utan behövligt stöd; Europa var ännu inte moget för nytänk och innovativa lösningar, utan fortsatte att snubbla och famla i gamla banor . Hur kan skutan Europa finna en tryggare kurs, hitta mera konstrukti­va fungerande färdkoordi­nater för framtiden?

Hur kan skutan Europa finna en tryggare kurs?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland