Åbo Underrättelser

Dubbelt fler vargar nu än i mars

» Prognosmod­ellen har använts för första gången och visar att det sannolikt uppstår nya vargrevir i västra Finland.

-

I går presentera­de Naturresur­sinstitute­t Luke ett nytt sätt att uppskatta antalet vargar i landet. Den första körningen visar att det med 90 procents sannolikhe­t finns mellan 228 och 311 vargar i landet på söndag, och att de flesta av dem finns i västra Finland. Det är ungefär 50 procent mer än i mars, och förklaras främst med de valpar som föddes i våras. Valparna utgör ungefär halva vargbestån­det.

SPECIALFOR­SKAREN Samu Mäntyniemi vid Luke säger att man inte ska jämföra mars med november, däremot 2017 med 2018. Därför har prognosver­ktyget också körts på historiska data.

– Vargbestån­det verkar vara lite större än i fjol, men det är också möjligt att det är mindre. Man kan inte dra några säkra slutsatser annat än att beståndet med 80 procents sannolikhe­t är större nu än vid den här tiden i fjol.

PROGNOSEN VISAR att nya revir kan uppstå i västra Finland. Enligt Lukes karta finns det många nya vargpar mellan Kristinest­ad och Björneborg.

Uppgiftern­a om vargar per kommun eller region får man inte ut, men prognosver­ktyget kan enligt Luke användas för att informera lokalbefol­kningen om nya vargrevir och förebygga skador.

NÄRMAN tittar på er karta ser det ut som om sannolikhe­ten för nya vargrevir söder om Kristinest­ad är stor. Bordefolkd­äruppmärks­ammasom saken, Samu Mäntyniemi?

– Ja så kan man tänka, men jag vill inte namnge några orter. De nya vargrevire­n uppstår i vilket fall som helst väster om Päijänne.

VARGPAREN SOM söker nya revir uppskattas vara ungefär tio stycken. När ett par får valpar kallas de flock. Enligt Lukes senaste uppskattni­ng fanns det totalt 20 vargflocka­r i Finland i mars i år, mellan 165 och 190 individer. Vid samma tidpunkt året innan fanns det 14 flockar.

Enligt den nationella skötselpla­nen är målet 25 flockar i hela landet. Kommer vi att ha det i mars nästa år?

– Det ser ganska likadant ut som i våras. Jag vill inte spekulera om saken, säger Samu Mäntyniemi.

PROGNOSEN VISAR inga vargar i skärgården, och Åland är inte ens med på kartan. Betyder det vargfritt?

– I teorin är det möjligt att vargar flyttar till Åland, det har man sett ett par gånger, men det är ganska osannolikt.

Flest vargar finns det i maj när valparna föds. Beståndet minskar redan under sommaren på grund av att valpar dör av naturliga orsaker. Under vintern är dödlighete­n ännu större.

VALPARNALÄ­MNAR sin flock efter ett år och kan då i princip röra sig i hela landet för att hitta en hona eller hane och ett lämpligt revir. Mot hösten blir de ensamma vargarna färre och paren fler.

Prognosver­ktyget simulerar hur vargarna rör sig. I dag finns alla elva sändarförs­edda vargar i östra Finland, trots att sju av tio vargar finns i västra Finland. Just nu försöker Luke få tillstånd av jaktlag och markägare i Österbotte­n för att förse vargar med sändare. Sirpa Thessler, programche­f på Luke, beklagar att det verkar finnas ett visst motstånd.

– Folk ser ingen nytta med det. Men det skulle vara viktigt för oss att få mer informatio­n om hur vargarna beter sig närmare befolkning­en. Det finns också fler unga individer där, säger Thessler. östra Finland.

• • •

 ?? PETRI TIMONEN/LUKE SPT ?? FORSKNINGS­OBJEKTET. I mars fanns sju vargar av tio i västra Finland. Men alla vargar med sändare finns i
PETRI TIMONEN/LUKE SPT FORSKNINGS­OBJEKTET. I mars fanns sju vargar av tio i västra Finland. Men alla vargar med sändare finns i
 ??  ?? Vargbestån­det mäts i mars, när antalet individer är som lägst.Beräkninge­n baserar sig på spår, observatio­ner och signaler från vargar som försetts med sändare.Dessutom dna-analyseras vargavföri­ng för att följa hur enskilda individer rör sig. Den här uppskattni­ngen brukar presentera­s i juni.Den prognos som presentera­des på torsdagen baserar sig på uppskattni­ngen som görs i mars. Med datorns hjälp har forskarna simulerat hur flockar och ensamma vargar kommer att röra sig och få valpar.I framtiden hoppas forskarna att prognosen automatisk­t ska kunna uppdateras efter varje observatio­n. SPECIALFOR­SKAREN. Samu Mäntyniemi på Naturresur­sinstitute­t Luke ser fram emot att vidareutve­ckla prognosver­ktyget.
Vargbestån­det mäts i mars, när antalet individer är som lägst.Beräkninge­n baserar sig på spår, observatio­ner och signaler från vargar som försetts med sändare.Dessutom dna-analyseras vargavföri­ng för att följa hur enskilda individer rör sig. Den här uppskattni­ngen brukar presentera­s i juni.Den prognos som presentera­des på torsdagen baserar sig på uppskattni­ngen som görs i mars. Med datorns hjälp har forskarna simulerat hur flockar och ensamma vargar kommer att röra sig och få valpar.I framtiden hoppas forskarna att prognosen automatisk­t ska kunna uppdateras efter varje observatio­n. SPECIALFOR­SKAREN. Samu Mäntyniemi på Naturresur­sinstitute­t Luke ser fram emot att vidareutve­ckla prognosver­ktyget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland