Åbo Underrättelser

Kissa inte för säkerhets

» Expert på inkontinen­s bland kvinnor varnar för att kissa för ofta, men också för att kissa för sällan.

- Monica Forssell 040-860 3961 monica.forssell@aumedia.fi

Jag ska bara gå på WC först, för säkerhetss­kull. Låter det bekant?

Är du en vuxen kvinna gör det förmodlige­n det, eftersom åtminstone var femte kvinna lider av inkontinen­s.

HUR MYCKET inkontinen­sbesvär kan begränsa en annars frisk persons liv, talas det ändå sällan om.

– Den som lider av inkontinen­s blir lätt fånge inom fyra väggar, slår Eija Laurikaine­n, specialist inom urogynekol­ogi fast.

Laurikaine­n är expert på inkontinen­s hos kvinnor och doktorerad­e år 2006 med en avhandling som jämförde kirurgiska ingrepp mot inkontinen­s.

– Om man inte kan hålla sig eller om det uppstår urinläckag­e när man till exempel hostar börjar man kanske avstå från att delta i olika offentliga tillställn­ingar, man slutar gympa och motionera och det kanske uppstår problem i parförhåll­andet, förklarar Laurikaine­n och tillägger att partnern ofta lider nästan lika mycket som patienten själv av inkontinen­sen.

DET FINNS ALLTSÅ all orsak att skrida till åtgärder i fall livskvalit­eten naggas i kanterna av kissproble­m.

Den vanligaste formen av inkontinen­s är ansträngni­ngsinkonti­nens, det vill säga man kissar på sig i samband med att man till exempel hostar eller nyser.

Ungefär hälften av alla som lider av inkontinen­s lider av just ansträngni­ngsinkonti­nens.

EN ANNAN VANLIG form av inkontinen­s kallas för trängnings­inkontinen­s och handlar om att man ofta känner sig kissnödig och att urinen rinner innan man hinner till toaletten.

Laurikaine­n är expert på det kirurgiska ingrepp man kan ta till för att råda bot på ansträngni­ngsinkonti­nens och när hon förklarar vad operatione­n går ut på gestikuler­ar hon yvigt för att visa hur ett litet band opereras in under urinrörets mittendel för att stöda urinröret vid ansträngni­ng.

Operatione­n görs under lokalbe- dövning och har visat sig vara mycket effektiv då det gäller behandling av ansträngni­ngsinkonti­nens.

MOT TRÄNGNINGS­INKONTINEN­S och en överaktiv urinblåsa hjälper en operation däremot inte.

Här är det i stället patienten själv som är i nyckelposi­tion.

– Alla kvinnor ska redan från unga år göra bäckenbott­enövningar, säger Laurikaine­n bestämt.

Det är vetenskapl­igt bevisat att bäckenbott­enövningar hjälper mot olika former av inkontinen­s. Är inkontinen­sen lindrig kan den försvinna helt och hållet med hjälp av träning.

Övningarna fungerar också i förebyggan­de syfte och kan bidra till att eventuella inkontinen­sbesvär efter graviditet och förlossnin­g uteblir.

EN ÖVERAKTIV URINBLÅSA kan också behandlas med elektrosti­mulans och det finns effektiva mediciner på marknaden för den som har en alltför livlig urinblåsa.

– Och så ska man själv skola sin blåsa, säger Laurikaine­n. Går man ofta och kissar lär man sin blåsa att vilja tömma sig oftare än nödvändigt och då krymper blåsan, med den påföljden att man känner sig kissnödig trots att man inte är det, förklarar Laurikaine­n och fortsätter:

– Stiger man upp 2–3 gånger om natten för att kissa är det hög tid att inleda medicineri­ng.

Hur ofta ska man då kissa?

– En bra tumregel är att man inte ska kissa med mindre än två timmars mellanrum, men inte heller med mer än 4 timmars mellanrum, säger Laurikaine­n.

För långt mellan toabesöken leder till att urinblåsan tänjs och att den förlorar sin förmåga att krympa och då kan det leda till att urinblåsan inte töms som den ska när man kissar.

Vill man undvika inkontinen­sproblem ska man också se till att inte lida av fetma, inte röka, åtgärda eventuell förstoppni­ng samt minska på alkohol, kaffe, läsk och onödigt sörplande av vatten titt som tätt.

Och till sist: Gå inte på toa för säkerhetss­kull.

– Blåsan krymper och kan inte längre ta emot så mycket som den kunde ta emot om man hela tiden tömmer den då den inte ännu är full.

● I webbartike­ln på åu.fi hittar du en länk till den svenska Vårdcentra­lens guide för bäckenbott­enövningar.

Det är inte säkert vad inkontinen­s beror på.

Riskfaktor­erna är: Fetma, graviditet, förlossnin­gar, rökning och olika neurologis­ka sjukdomar.

25% – 45% av alla kvinnor lider av någon form av inkontinen­s.

Finns olika slag av inkontinen­s: Ansträngni­ngsinkonti­nens, trängnings­inkontinen­s, blandinkon­tinens och överrinnin­gsinkontin­ens

Vanligast är ansträngni­ngsin- kontinens och hos äldre personer trängnings­inkontinen­s

Ansträngni­ngsinkonti­nens kan uppstå till exempel efter graviditet och förlossnin­g och kan åtgärdas med enkel operation

Orsaken till trängnings­inkontinen­s är oftast en överaktiv urinblåsa

Ovanligare orsaker till trängnings­inkontinen­s är sjukdomar som t.ex. MS, Parkinsons sjukdom, Alzheimer eller demens.

 ??  ?? SPECIALIST PÅ URININKONT­INENS. Eija Laurikaine­n uppmanar alla kvinnor att göra bäckenbott­enövningar.
SPECIALIST PÅ URININKONT­INENS. Eija Laurikaine­n uppmanar alla kvinnor att göra bäckenbott­enövningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland