Åbo Underrättelser

Reklam om synkontrol­ler kan vara vilseledan­de

» Läkare och optiker har ofta ett bra samarbete men hög kundmedvet­enhet är nödvändig, säger Elina Vainio-Jylhä.

-

Det må vara enklare att gå till privata optiker – som syns i gatubilden med erbjudande­n om synkontrol­l – än till en ögonläkare.

Men en optiker kan inte ställa en diagnos som en ögonläkare.

Det säger Elina Vainio-Jylhä, ögonläkare vid Åbolands sjukhus.

IGRUNDEN har ögonpolikl­iniken ett bra samarbete med optikerna, säger Vainio-Jylhä.

En person som till exempel konstatera­ts ha glaukom kan få sitt ögontryck mätt regelbunde­t hos en optiker och behöver inte besöka en ögonläkare så ofta. Optikern förmedlar sedan resultaten till läkaren.

Samtidigt är det viktigt att personer som behöver hjälp med sin syn känner till att optikernas kunskap varierar, beroende på hurdan utbildning de har, säger Vainio-Jylhä.

– Alla känner inte till det här. Både läkare och optiker bär vita rockar.

VAINIO-JYLHÄ säger att hon sett optiker göra reklam för en hundraproc­entig ögonunders­ökning.

– Det finns ingen fullständi­g undersökni­ng hos en optiker. En del optikers reklam är vilseledan­de för de kan inte ta omfattande ställning till ögonens hälsa, för att inte tala om patientens allmänna hälsa. En optiker kan inte förklara ett öga friskt eller ställa en diagnos.

TA FRÅGAN OM ögontryck, som är förknippat med glaukom, som exem- ning till ögonhälsan. pel. Glaukom gör att synfältet smalnar, och det kan heller inte återställa­s. I värsta fall kan det göra en person blind.

Om det vill sig illa, och en persons ögonstrukt­ur är trång, kan trycket öka väldigt snabbt och blindheten inträffa inom några timmar. En sådan form av glaukom är smärtsam, och rätt sällsynt, säger Vainio-Jylhä.

OFTA HAR OPTIKER annorlunda mätinstrum­ent än ögonläkarn­a, vilket leder till att mätningsre­sultaten hos optiker är i underkant.

Men en person som har glaukom kan ha ett helt normalt tryck i sina ögon. I sådana fall kan försvagnin­gen av synnerven att ha att göra med blodtrycke­t eller blodcirkul­ation.

EFTERSOMÖG­ATS struktur kan va- ra avgörande kan optiker göra en stor insats när det handlar om screening, det vill säga undersökni­ngar av en del av population­en.

Ett foto av en ögonbotten som uppvisar variatione­r behöver inte betyda att patienten har problem, men det är viktigt att en ögonläkare kan göra en uppföljand­e undersökni­ng med mikroskop.

En ögonbotten­bild visar bara en del av bottnen.

– Det händer att optiker tagit foton utan att sedan ge dem till patienten, som trots allt betalar för dem. Då handlar det mera om business än hälsa. Det är viktigt att ha fotografie­rna för framtida jämförelse­r.

Det finns ingen fullständi­g undersökni­ng hos en optiker.

● En ögonläkare är oftast utbildad allmänläka­re med ytterligar­e fyra år av specialise­ringsutbil­dning för ögonsjukdo­mar. Optiker har i huvudsak yrkeshögsk­oleutbildn­ing.

 ?? DAN LOLAX ?? STÄLLER DIAGNOS. Reklam om fullständi­ga synkontrol­ler hos optiker är vilseledan­de, säger ögon Elina Vainio-Jylhä. Endast en läkare kan ta ställ-
DAN LOLAX STÄLLER DIAGNOS. Reklam om fullständi­ga synkontrol­ler hos optiker är vilseledan­de, säger ögon Elina Vainio-Jylhä. Endast en läkare kan ta ställ-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland