Åbo Underrättelser

I rikssvensk­a föreningen i Åbo har man det trevligt på svenska

» Föreningen firar 100-årsjubileu­m i dag. Intresse och engagemang för Sverige och det svenska språket förenar medlemmarn­a.

- Kim Lund 040-587 3759 kim.lund@fabsy.fi

När rikssvensk­a föreningen grundades för 100 år sedan var dess syfte att ”utgöra en sammanslut­ning mellan svenska landsmän i Åbo och omnejd, bevara och stärka kärleken till modersmåle­t”. Föreningen var öppen endast för svenska medborgare eller finländare som gift sig med en rikssvensk. Finlandssv­enskar kunde bli passiva medlemmar om de rekommende­rades av två medlemmar i föreningen.

I DAG ÄR situatione­n en annan och föreningen är öppen för alla. Vi tar gärna emot nya medlemmar, säger vice ordförande Esko Kukkasniem­i.

– Föreningen finns till för alla som är intressera­de av det svenska språket, den svenska kulturen och traditione­rna eller har någon anknytning till Sverige. Till exempel min mormor är född i Sverige och jag har släktingar där. Så jag lever lite i två världar. styrelse. DET GÖR också föreningen­s sekreterar­e Susanne Maikola och kassör Marie Germer. Kärleken förde dem till Åbo för 30 år sedan och i föreningen har de varit aktiva i cirka 10 år.

– Det är trevligt att träffa människor med samma bakgrund, umgås på sitt eget språk och pyssla med de svenska traditione­rna.

TILL TRADITIONE­RNA hör bland annat att fira nationalda­gen den 6 juni, äta surströmmi­ng, fira mårtensaft­on och äta semlor, eller fastlagsbu­llar som det heter på finlandssv­enska.

Föreningen ordnar också kulturreso­r till Sverige och man har bland annat besökt bokmässan i Göteborg och sett ”Fantomen på operan” på Cirkus i Stockholm.

UNDER de första decenniern­a tog föreningen emot stora donationer bland annat av familjen von Rettig. Pengarna gick bland annat till mindre bemedlade familjer och till att upprätthål­la finlandssv­enska skolor. I dag finns inte den verksamhet­en kvar, men föreningen delar årligen ut ett stipendium till en universite­tsstuderan­de som gjort stora framsteg i sina studier i svenska.

Men huvudsaken är att umgås och känna gemenskap på svenska, säger Kukkasniem­i.

– Det är väldigt kravlöst. Vi trivs tillsamman­s och har det trevligt.

100-ÅRSjubilee­t firas i kväll med en högtidlig soaré i Gamla akademihus­et i Åbo. Sveriges ambassadör Anders Ahnlid hedrar tillställn­ingen med sin närvaro och också deltagare från svenska gillet i Helsingfor­s är på plats. Professorn i konstveten­skap vid Åbo Akademi, Lars Berggren håller festtalet.

Föreningen har i dag 76 medlemmar.

 ?? KIM LUND ?? HEJA SVERIGE. Marie Greber, Esko Kukkasniem­i och Susanne Maikola ingår i rikssvensk­a föreningen­s i Åbo
KIM LUND HEJA SVERIGE. Marie Greber, Esko Kukkasniem­i och Susanne Maikola ingår i rikssvensk­a föreningen­s i Åbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland