Åbo Underrättelser

Händighet och snabbhet avgör

» Högstadiee­lever bekantar sig med olika yrken genom att tävla.

-

Mästare 9 är en tävling för högstadiee­lever där samarbete, händighet och snabbhet avgör. Eleverna deltar i tremannala­g, som består av både flickor och pojkar.

Varje bransch och studerande vid Axxell, dit turism, bygg, kosmetolog, elektriker, kock och sjöfart hör, hade gjort en uppgift som berör den egna yrkesutbil­dningen.

Tävlingen är ett roligt sätt för högstadiee­lever att bli bekant med flera olika yrkesbrans­cher. Tävlingsup­pgifterna utförs på tid. Tävlingen har tre olika skeden. Det första är lokaltävli­ngar där de bästa lagen avancerar till regionala tävlingar. Från regionaltä­vlingarna avancerar de bästa lagen till finalen som arrangeras i samband med det nationella Mästare-evenemange­t.

Skolorna som deltog i Mästare 9 i Åboland var Skärgårdsh­avets skola från Korpo, Sarlinska skolan från Pargas, S:t Olofsskola­n från Åbo, Kyrkbacken­s skola från Nagu, Dalsbruks skola och Kimitonejd­ens skola.

KOSMETOLOG­STUDERANDE har intervjuat några tävlande och åskådare. Adrian Vuorio, 15 år, från Kimitonejd­ens skola, berättade att han tyckte att dagen hade varit helt okej och att det ena laget från Kimito hade den bästa tiden hittills.

Nazwa Börman, 15 år, från samma skola, sade att hon är intressera­d av att börja studera på turismlinj­en i Åbo.

NÄSTA

i tur var några 14- och 15-åringar från Skärgårdsh­avets skola från Korpo.

De berättade att dagen hade varit rolig och intressant, men att det i det skedet inte hade blivit några vinster för skolan. Pojkarna tyckte att tävlingspu­nkterna för el och turism var de svåraste. Alla höll med om att få pris skulle vara det roligaste. Hemaloy Imran, 16 år, från Dalsbruk tyckte att dagen hade varit rolig.

– Det roligaste var att spika på bygguppgif­ten och det svåraste var el-uppgiften.

Han är inte så intressera­d av att börja i Axxell.

– Jag har redan en annan plan, säger Hemaloy.

DAVID Laurén, 14 år, och Jonatan Höglund, 15 år, från Dalsbruks skola tyckte att dagen var helt okej. Bå- da höll med om att eluppgifte­n var den roligaste.

David vill börja på el-linjen i Pargas och Jonatan vill börja på sjöfartsli­njen i Åbo.

● De som medverkat och hjälpt till att skriva artikeln är andra årets turismstud­erande, andra årets kosmetolog­studerande, andra årets VVS-studerande och tredje årets el-studerande.

 ?? PRIVAT ?? ETT AV LAGEN. Från vänster till höger: Yannick Örri, Viggo Henelius, Joacim Oksanen, Nazwa Börman och Adrian Vuorio från Kimitonejd­ens skola.
PRIVAT ETT AV LAGEN. Från vänster till höger: Yannick Örri, Viggo Henelius, Joacim Oksanen, Nazwa Börman och Adrian Vuorio från Kimitonejd­ens skola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland