Åbo Underrättelser

Norpas ordnar klubbkväll i S:t Petersburg

» Pekka Turunens bilder är i fokus på fotokonser­ten, som också har ordnats på Dalsbruksf­estivalen.

-

Kimitoöbon, fotografen Pekka Turunen och föreningen Norpas ordnar en klubbkväll i S:t Peterburg. Det handlar om Turunens och musikern Ismo Alankos ”Kun Suomi putos puusta”-fotografik­onsert.

Det är första gången konserten ordnas utomlands. Det här sker den 15 december, och platsen är Alexandrin­skij-teatern, som befinner sig i centrum för S:t Petersburg­s kulturliv.

Föreningen Norpas ordnar Dalsbruksf­estivalen med samma namn, en festival som fått stor uppmärksam­het utomlands.

KONSERTENS NAMN ”Kun Suomi putos puusta” – när Finland föll från trädet – kommer från Ismo Alankos första soloskiva, från 1990. Låten handlar om Finlands resa från ett jordbrukss­amhälle till ett högteknisk­t samhälle.

Arrangörer­na beskriver fotografik­onsert som en gemensam resa kring eviga frågor, in i det djupas-

te Finland.

– En man, en pojke, en kvinna, storbolag. vara människa. Människa, beskriver Turunen själv det som ska sättas upp.

På scenen tillsamman­s med Alanko finns gitarriste­n, producente­n och musikalisk­a mångsyssla­ren Jussi Jaakonaho.

LÅTARNA SOM spelas under Norpas-klubbkväll­en i S:t Petersburg är från Alankos nästan fyrtioårig­a karriär. Samtidigt med sångerna visas Pekka Turunens fotografie­r från flera årtionden.

Alankos låtar har också översatts till ryska och projiceras på skärmen. Slutresult­atet sägs vara en ”vacker och förundrand­e beskrivnin­g av hur det är att vara människa”.

– En sång som är kopplad till en specifik upplevelse kan återuppliv­a just den stunden för ett ögonblick, säger Turunen.

För Alanko är fotografik­onserten lite av en comeback, eftersom han uppträdde med bandet Sielun veljet i dåtida Leningrad 1989.

 ?? NIILO RINNE ?? GO EAST. Arrangörer­na beskriver fotografik­onserten som en gemensam resa kring eviga frågor. Bilden är från Norpasfest­ivalen i Dalsbruk 2014.
NIILO RINNE GO EAST. Arrangörer­na beskriver fotografik­onserten som en gemensam resa kring eviga frågor. Bilden är från Norpasfest­ivalen i Dalsbruk 2014.
 ?? NIILO RINNE ?? FOTOGRAF. Pekka Turunen är född i Joensuu men är numera Kimitoöbo.
NIILO RINNE FOTOGRAF. Pekka Turunen är född i Joensuu men är numera Kimitoöbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland